2015-11-20 10:27:46• hírek • Kocsis Zoltán

Újdonságok és meglepetések a Kolbásztérinbábán

Amikor az újságíró azt hiszi, hogy már szinte mindent tud a rendezvényről, Szejke Judit akkor is képes meglepetést okozni. Péntek délelőtt e sorok írója azért kereste a Kolbásztérinbába szervezőjét, hogy megtudja, hány csapat iratkozott be a versenyre - ám egy sor érdekességet is megtudott a kolbász szombati ünnepéről.

Az csak a beavatottak (értsd szervezők) számára bír információértékkel, hogy már hajnali fél ötkör - nem éppen természetes úton- elérkezik a sertések végórája, az viszont már a böllérkedés iránt érdeklődők számára is fontos lehet, hogy 7 órától fogadják a nagyközönséget a Szejke-tanyán.

A nagyközönséget, amely akár aktív szereplője is lehet az eseményeknek, hisz újdonságként bárki saját maga is tölthet kolbászt! A hússal megvásárolja a szükséges hozzávalókat, aztán innentől kezdve már kénye-kedve szerint ízesítheti. Ha akarja, meg is sütheti, vagy haza is viheti...

Szintén várják a közönség közreműködését a „mestersége címere" versenyben. A belépő mellett mindenki kap egy-egy szavazócédulát, amellyel szavazhat a neki legjobban tetsző, szigorúan húsból és szalonnából készült cégtáblára.

A természetes forrásból készült élelmiszerektől sajnos egyre inkább eltávolodunk, éppen ezért a vendégek megismerkedhetnek a házi készítésű paprikával, lelkvárral és szörppel vagy éppen a laskagombából készült zakuszkával is. „Emlékeztessük az embereket, hogy gyümölcsből is lehet lekvárt, szörpöt készíteni", mondta mosolyogva Szejke. Nem véletlenül hívják a Hagyományok Napjának a rendezvényt...

A hagyományos ízvilágot képviseli a Weinberger mészárszék is, amely szintén bemutatja termékeit a vendégeknek. Napsütötte dombjainkon évszázados hagyománya van a bortemelésnek is, így hát nem maradhat el ez sem.

Aki volt már Kolbásztérinbábán, tudja, hogy nem csak a hagyományos gasztronómiai elemek, de a néptánc, népdal is otthon van ezen a rendvényen. Szombaton négy tánccsoport is fellép majd: az ököritőfülpösről érkező Fergetes és a szatmári Röpike a magyar, a szatmári Gemiensam a sváb és német, a nagykárolyi Ceatara pedig a román hagyományokat mutatja be.

Akár csak a (nép)tánc, úgy a vőfély is szerves részét képezte valaha a hagyományos lakodalmaknak. Ezt elevenítheti fel kicsit Gyönyörű Zsigmond hivatásos vőfély, a Kárpát-medencei Vőfélytalálkozó szervezője, aki a Kolbásztérinbába ceremóniamesteri feladatait látja majd el - ám kollégákkal is szívesen találkozna.

A kézművesség nem csak termékek szintjén jelenik meg szombaton a Szejke-tanyán. Kedvező időjárás esetén ugyanis kézműves foglalkozásokat tartanak majd a gyerekeknek, a sárközújlaki Kurtinecz Péter fafaragó-mester pedig helyszínen farag ki egy hatalmas szobrot - láncfűrésszel. Az alkotásnak karitatív szerepe is lesz majd, hisz mindenki, aki 5 lejt áldoz az épülő Lépésház támogatására, egy szöget verhet a szobor talapzatába.

A Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ és a Communitas Alapítvány által támogatott Hagyományok Napjára a belépő mindössze 5 lejbe kerül - és az is levásárolható!

Végezetül majd elfelejtettem: Szatmár mellett Magyarországról, Székelyföldről és Nagykárolyból összesen 19 csapat méri össze kolbászkészítő tudását szombaton a Szejke-tanyán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: