2014-07-01 10:02:10• hírek • MTI

Újból drágul a gáz, olcsóbb lesz az áram

2,5 százalékkal emelkedik a gáz ára július 1-jétől a háztartási fogyasztóknak, az ipari fogyasztóknál a drágulás 1,5 százalékos lesz.

A drágulást a nyersanyag árának liberalizálása eredményezi, amit a kormány a nemzetközi hitelezőivel szemben vállalt. Az áremelkedést leginkább télen fogja megérezni a lakosság, mert országunkban számos városban tönkrementek a távhőszolgáltató vállalatok, és sok helyen gázzal fűtenek.

Az idén már harmadik alkalommal drágult a gáz, legutóbb árpilis 1-jén 2 százalékkal. A hatóságok októbertől újabb 3 százalékos áremelkedést helyeztek kilátásba, így az év végéig várhatóan összesen 8 százalékkal kerül többe a gáz, ami elemzők szerint kevesebb lesz a tervezetthez képest, hiszen az év elején még 10 százalékos drágulást terveztek.

A gáz árának emelkedését kissé ellensúlyozza, hogy a villamos energia júliustól 2,6 százalékkal olcsóbb lesz, erről az energiaárakat szabályozó hatóság már rendeletet adott ki.

Július 1-jétől a minimálbér 900 lejre emelkedik a jelenlegi 850 lejről. Legutóbb az év elején nőtt 800 lejről 850 lejre.

A közlekedési szabályok megsértése miatt kiszabott bírságok is nőnek, ezeknek értéke a minimálbérhez van kötve. Így a legkisebb bírság 170 lejről 180 lejre emelkedik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: