2012-06-28 17:29:47• hírek • MTI

Egyelőre börtönben marad Adrian Nastase

Egyelőre börtönben marad Adrian Nastase volt román miniszterelnök, miután csütörtökön a bukaresti törvényszék nem döntött az elítéltnek a büntetés-végrehajtás felfüggesztésére vonatkozó kérelméről.

A bíróság elnapolta a tárgyalást, mert a volt kormányfő intenzív osztályon fekszik, ezért  nem tudott megjelenni a bíróságon.
Nastasét június 20-án ítélte jogerősen két év szabadságvesztésre a román legfelsőbb bíróság befolyással való visszaélés vádjával. Börtönbe szállítása előtt azonban öngyilkosságot kísérelt meg.

A csütörtöki tárgyalás előtt a börtönöket felügyelő országos hatóság közölte, hogy Nastase egészségügyi okok miatt nem lehet jelen a bíróságon. A következő tárgyalást július 5-ére tűzték ki, amelyre beidézik Nastasét.
Az elítélt eközben fogadta családtagjait a bukaresti Rahova börtönkórházban, ahova kedden este szállították át, miután a bíróság kimondta: nincs semmi akadálya annak, hogy rabosítsák.

A politikust felesége és fia kereste fel a börtönkórházban. A román hírtelevíziók tudósítása szerint két bőrönd és egy karton ásványvíz volt Nastase családtagjainál.
A román média szerint a rabok havonta három alkalommal fogadhatnak látogatót, és egy alkalommal 5 kilogramm súlyú csomagot kaphatnak. Nastase a börtönkórház intenzív osztályán fekszik, a kórtermet egy 25 éves rabtársával osztja meg, aki gyomorműtéten esett át.

Nastase rabosítása körül hosszas vita folyt, ugyanis kételyek merültek fel akörül, hogy valójában mennyire súlyosan sebesítette meg magát a politikus. A korrupcióellenes ügyészség bűnpártolás gyanúja miatt bűnvádi eljárást indított Serban Bradisteanu főorvos ellen, aki a bukaresti Floreasca kórházban kezelte Nastasét az öngyilkossági kísérlet után. Az eljárás nyomán három rendőrt is meggyanúsítottak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: