2015-06-30 20:35:37• hírek • Kocsis Zoltán

Újabb vita és újabb halasztás Kolozsvár szemete miatt

Hatalmas vitát váltott ki ismét a Szatmár Megyei Tanács tagjai között a tény, hogy Kolozsvár a szamosdobi ökologikus szeméttelepre hozná szemete egy részét. A PNL végül elhagyta a tanácstermet, így ezúttal sem született döntés. Szerinted mi lenne a jó megoldás?

A képlet ismert az előző tanácsülésről. Mivel Kolozs megye nem készült el időben a saját ökologikus szeméttárolójával, a jelenlegi pedig már megtelt, égető kérdéssé vált a hulladék kezelése. Felvette a kapcsolatot a környező megyékkel, Szatmár mellett Szilágy, Hunyad és Fehér megyével. Utóbbi hajlandó is befogadni a hulladék egy részét, a szatmári tanács azonban május végén elhalasztotta a döntést.

Az elképzelések szerint napi hatvan kamionnal egyenként 24 tonna, összesen tehát napi közel 1400 tonna szemetet hoznának Szamosdobra Kolozs megyéből. A megállapodás részeként pedig az egy év alatt átvállalt közel 380 ezer tonna szemétért hat millió lejt fizetne Kolozsvár.

A jogi bizottságot vezető Marginean Éva elmondta, a testület ugyan áldását adta a tervre, ám emlékeztette a környezetvédelmi ügynökség álláspontját, mely szerint az avasfelsőfalui szeméttelep 30%-a még vár az elszállításra, miközben a szerződés sürgeti a telep bezárását. A gazdasági bizottság pedig azt javasolta, előbb három hónapra és 30.000 tonnára kössenek szerződést. Kaiser Stefan RMDSZ-es tanácsos hozzátette, a szerződésben kössék még ki: a szatmári fél bármikor felmondhatja egyoldalúan a megállapodást, illetve, hogy Kolozsvár finanszírozza a Nagymadarász és Szamosdob közötti útszakasz megrongálásának rehabilitálását is. Amire elmondása szerint a kolozsi fél hajlandó is lenne.

Mircea Govor tanácselnök amellett kardoskodott, hogy mindez csak szőrszálhasogatás és Szatmár megyének csakis úgy érné meg a dolog anyagilag, amennyiben rögtön egy évre kötné meg a szerződést. „Minden más verzió hátrányos Szatmár megye számára, amit én és a PSD-frakció nem tudunk elfogadni", jelentette ki. Azt javasolta, a szerződést egészítsék ki azzal, hogy aláírásakor Kolozsvár mutasson be banki garanciát a teljes szemét kezelésének összegéről és a kamionok által megrongálódó útszakasz javításának költségeiről - ami szerinte két millió lej körüli összeg lesz majd.

A vitában szót kért Riedl Rudolf, a megyei tanács RMDSZ-es alelnöke is, aki kijelentette: Kolozsvár segítségért fordult hozzánk, így ez morális kérdés is, hisz mi is szorulhatunk arra a jövőben, hogy segítséget kérjünk. Másrészt a kolozsvári szemét tárolásáért befolyó összegből meg lehetne nyitni a második cellát, amire önerőből nem lenne fedezet. Ugyanakkor sok az ismeretlen tényező, ezért lenne szükség egy három hónapos próbaidőszakra.

„A gazdag kolozsváriak otthon esznek és ide jönnek vécére, mert olcsóbb itt vécézni, mint otthon árnyékhelyiséget építeni", festette le a PNL-frakció által a helyzetről alkotott képet Alexandru Panea.

Ezt követően olyan éles vita alakult ki a liberálisok és Mircea Govor között, hogy amikor az alelnök a Boc-kormány 2010-es fizetéscsökkentését kezdte emlegetni, a PNL-frakció tagjai elhagyták az üléstermet. Ez olyannyira felháborította Govort, hogy ő maga javasolta, hogy a tervezetet vegyék le a napirendről. Amit társai meg is szavaztak.

Továbbra sincs tehát döntés az ügyben, ám mivel a tanács nem utasította el a tervezetet, csak levette a napirendről, biztosak lehetünk benne, hogy a sok ismeretlenes, kétség kívül sok kérdést felvető probléma kerül még a tanácsosok elé.

Szerinted melyik lenne a jó döntés? Fontosabb a biztos anyagi profit, vagy a környezetvédelmi szempontok?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: