2009-06-19 15:03:42• hírek • Gozner Gertrud

Újabb vakcina

Az Egészségügyi Világszervezet kötelezővé tenni az újszülötteknél a súlyos gyomor és bélhurutot okozó rotavírus elleni oltást.

A világszervezet azt szeretné, ha ez az vakcina bekerülne minden egyes országban a kötelező oltások csoportjába, amelyhez minden újszülött hozzá kell jusson. Világszerte egyre több szülő kéri a családi és gyermekorvosától, hogy minél több betegség ellen tegye immúnissá a gyermeket, még ha ezek esetleg könnyen is gyógyíthatóak.

A rotavírus fertőzés súlyos hasmenést okoz, és a legfőbb elhalálozási okot jelenti az öt év alatti gyermekeknél a szociálisan visszamaradott országokban. A Rotarix nevű oltóanyagot szájon keresztül juttatják a szervezetbe, két dózisban, amely időben megvédi a kicsiket a fertőzés ellen. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint az oltóanyagot az 6. és 32. hét közötti babáknak kellene beadni, hogy megelőzzék a betegséget.

Lidia Tamas, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság járványügyi szakembere szerint a városban is van lehetőség már a kisgyermekek rotavírus-elleni beoltására. Ezt a fajta vakcinát legtöbbször a külföldről hazatért szülők kérik, mert itthon még ismeretlennek számít. A rotavírusok a krónikus hasmenések 26%-ért felelősek, és különösen fertőzőek - magyarázta a szakember. Mindegyik ország külön hozza meg a döntést, hogy figyelembe veszi az Egészségügyi Világszervezet ajánlását vagy sem.


Beoltanák a kicsiket a vírus ellen
Beoltanák a kicsiket a vírus ellen


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: