2016-04-11 17:35:59• hírek • MTI

Újabb történelmi mélyponton a román éves infláció

Újabb történelmi mélypontra, mínusz 3 százalékra csökkent a román éves infláció márciusban - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.

Előző hónapban mínusz 2,68 százalék volt az éves infláció. Romániában tavaly június óta negatív tartományban van a fogyasztói árindex. A mostani adat megfelel a román jegybank várakozásainak.

A mínusz 3 százalékos infláció elsősorban az élelmiszerek olcsóbbodásának köszönhető, amelyek tavaly márciushoz képest 6,74 százalékkal kerültek kevesebbe. A nem élelmiszerek fogyasztói árindexe 0,91 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,01 százalékkal csökkent.

Márciusban a havi infláció 0,10 százalékkal emelkedett februárhoz képest. A nem élelmiszerek 0,23 százalékkal drágultak, az élelmiszerek és a szolgáltatások egyaránt 0,01 százalékkal olcsóbbodtak.

A Román Nemzeti Bank az idén 1,4 százalékos fogyasztói árnövekedéssel számol. Arra számítanak, hogy a fogyasztói árindex májusban kerül ismét pozitív tartományba. A jövő évre a román jegybank 3,4 százalékos inflációt vár.

A román alapkamat tavaly május óta a történelmi mélypontnak számító 1,75 százalékon áll.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: