2018-01-26 10:25:18• hírek • közlemény

Újabb történelmi előadást tart a Szent István Kör

Az első világháború lezárására emlékezve, az RMDSZ történelmi előadások sorozatát indította el A romániai magyarság 100 éve címmel.

A sorozatban havonta egy-egy előadásra kerül sor, 2018 februárjától decemberig, hat erdélyi városban, köztük Szatmárnémetiben is, a Szent István Kör partnerségben. Az első előadás megszervezését a Németi Református Egyházközség támogatja.
 

Az első előadást 1918-1920. Az impériumváltás erdélyi stációi címmel dr. Fodor János, a Babes-Bolyai Egyetem tanársegéde tartja. A történet kifejlete ismert: az 1920-ban aláírt trianoni békeszerződés értelmében a történeti Erdély egyéb kelet-magyarországi területekkel kiegészülve Romániához került, annak teljes lakosságával. Az előadás olyan kérdések tisztázására törekszik, hogy mi is az impériumváltás, milyen jellemző események vezethettek oda, és milyen közvélekedés alakult ki ezzel kapcsolatban? Szóba kerülnek az események alakulását meghatározó tényezők, amelyek közé tartozik az 1918-ban elveszített háború, a forradalmak időszaka és a különböző nagyhatalmak és környező országok döntései. Ennek a rövid, de annál mozgalmasabb időszaknak a történéseit megvilágítva, az előadás az események megértéséhez szeretne hozzájárulni és egyben bemutatni azt az erdélyi magyarság Románia keretei között töltött száz évének kiindulópontját.
 

Az előadásra 2018. február 1-én, 17 órai kezdettel, a szatmárnémeti Németi Református Egyházközség gyülekezeti termében kerül sor. A Szent István Kör minden érdeklődőt nagy szeretettel vár.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: