2012-01-19 14:23:29• hírek • Póti Orsolya

Újabb terveket szövöget a Langdon Down Egyesület

A brit orvosról, John Langdon Downról elnevezett erdélyi egyesület szatmári fiókja minden évben csak fokozatosan, az anyagi lehetőségekhez mérten szervezi különféle programjait, eseményeit. Azonban a már bevált tevékenységeket semmiképpen sem függesztik fel: ilyenek a Speciális Olimpiák, az ünnepi műsorok, valamint a speciális képzések és szolgáltatások.

A Szatmárnémeti Langdon Down Transilvania Egyesület Down-szindrómás, illetve értelmi fogyatékos gyermekekkel, fiatalokkal foglalkozik 2005 óta. Az egyesület alapítója és vezetője Kerti Gyöngyi pszichológus, aki mindent megtesz azért, hogy előrelépést észleljen a gyerekeknek nyújtandó foglalkozások és szolgáltatások szakmai fejlesztése, bővítése, valamint a fiatalok jövőbeni biztos boldogulását segítő megoldások kidolgozása terén.

Az egyesület szakmunkásai jelenleg 41 fiatallal foglalkoznak a Szatmári Megyei Tanács, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, valamint egyéb szponzorok támogatásával. Sikeres volt az a kampány, melynek során a lakosság jövedelemadójának 2 százalékát felajánlhatta az egyesületnek. A kampány által az említett támogatások mellett még 10.000 lej állt a Langdon Down rendelkezésére.

Ötletekből, tervekből nincs hiány, hiszen számos projekt résztvevői, vezetői és több program kitalálói az egyesület tagjai. Kedvezményezettjeiket speciális gondozásban, szakmai és szellemi képzésben, egészségügyi gondozásban részesítik. A fogyatékossággal élők családtagjaival is jó kapcsolatot ápol az egyesület, hiszen több alkalommal szerveznek tanácsadást és különféle gyűléseket a szülők számára.

Az elmúlt évben minden fontosabb ünnep alkalmából felléptek az egyesület gondozott fiataljai és emellett különféle sportversenyeken, kulturális vetélkedőkön és kirándulásokon vettek részt. „A már megkedvelt és sikeres rendezvényeink idén is folytatódnak. Farsangi mulatságot, nőnapi műsort és egyéb izgalmas eseményt szervezünk kedvezményezettjeink számára. Nem maradunk ki idén sem a Speciális Olimpiáról, mely Kolozsváron kerül megrendezésre, valamint táncversenyen is részt vennénk." - magyarázta Kerti Gyöngyi, az egyesület elnöke.

A kedvezményezettek számára szervezett rendezvények, szolgáltatások mellett az egyesület tagjai továbbképzéseken vesznek részt, szem előtt tartva azt a tényt, hogy fontos a folyamatos fejlődés. A Langdon Down Transilvania Egyesület közel tíz különféle projektben vesz részt, tizenhárom szervezettel és intézménnyel működik együtt, és kilenc továbbképzésen képviselteti magát.

„Új terveink között szerepel a Down Dance Day, azaz egy, a fogyatékosok számára szóló tánccal eltöltött nap megszervezése, melyre különböző intézmények, szervezetek tagjait is meghívjuk. Ehhez azonban szükség van tapasztalt szakemberekre, és koreográfusokra is." - mondta el Kerti.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: