2018-03-14 15:53:39• hírek • Bede Emőke

Újabb településen ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis

Az illetékes hatóságok arról értesítették a szerdai nap során a nyilvánosságot, hogy egy újabb Szatmár megyei településen mutatták ki az afrikai sertéspestis jelenlétét.

Hogy a fertőzés ne terjedhessen tovább, egy biztonsági zónát jelöltek ki, mely Újberek település három kilométeres sugarát érinti. Ebbe az övezetbe beletartoznak a következő falvak: Újberek, Újmikola, Mikola (részlegesen) és Szárazberek.
 

Újberek 10 kilométeres körzetében pedig folyamatos megfigyeléseket tartanak. Ez Sándorhomok, Csedreg, Kökényesd, Halmi, Dabolc, Nyírestanya, Egri, Gombás, Mikola, Lázári, Kissár, Nagy- és Kispeleske településeket öleli fel.
 

Ezeken a területeken szigorúan tilos az állatok szállítása, ugyanis csak így kerülhető el, hogy a fertőzés tovább terjedjen. Ez alól csak azok az állatok kivételek, melyek számára a helyi állatorvos erre vonatkozó engedélyt adott ki. Aki ennek a tiltásnak nem tesz eleget, komoly büntetést kockáztat.
 

Amennyiben bármiféle állati megbetegedést fedeznek fel, az állattartóknak kötelességük azonnal értesíteni az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság Szatmár megyei hivatalát értesíteni. A bejelentés nyomán az illető állatot (vagy ennek tetemét) karanténban helyezik, hogy az igazgatóság munkatársai elvégezhessék a szükséges vizsgálatokat –áll a prefektusi hivatal közleményében.
 

A magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jelentése szerint az afrikai sertéspestis a házi sertések és vaddisznók heveny, lázas, általános tünetekkel járó vérzéses betegsége, amely többnyire elhulláshoz vezet. Általános tünete a láz, az étvágytalanság és a hirtelen elhullás. A betegség gyakran jár vérzéssel (bőr, orr, bélsár), vörös foltok jelennek meg a bőrön, nem fájdalmas gyulladás a lábvégeken és nem ritka a habos orrfolyás és a köhögés.
 

Az afrikai sertéspestis nem jelent veszélyt az emberi szervezetre, de hatalmas anyagi kárt képes okozni elterjedése.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: