2011-05-06 08:59:37• hírek • MTI

Újabb támadást terveztek idén szeptember 11-én

Oszama bin Laden azt tervezte, hogy merényletet intéz az amerikai vasút ellen a 2011. szeptember 11-i terrortámadások 10. évfordulóján - közölték csütörtökön névtelenül nyilatkozó amerikai kormánytisztviselők a lelőtt terrorista vezér pakisztáni rejtekhelyén talált bizonyítékokra hivatkozva.

A források szerint az al-Kaida 2010 februárjában vette fontolóra, hogy az évfordulón vasúti célpontot támad meg az Egyesült Államokban. Matthew Chandler, az amerikai belbiztonsági minisztérium szóvivője - feltehetően okulva a bin Laden likvidálásával kapcsolatos hivatalos beszámolók gyors változásából - kijelentette, hogy a merénylettervre vonatkozó információ "az elsődleges jelentéseken alapul, amely gyakran lehetnek félrevezetők és pontatlanok, s változás tárgyát képezhetik".

Az amerikai belbiztonsági minisztérium úgy döntött, hogy továbbra sem emeli a terrorveszély miatti riasztás szintjét, igaz, bin Laden megölése óta az országban megerősítették a terrortámadások potenciális célpontjainak őrizetét, beleértve a határátkelőhelyeket és a reptereket. Az illetékesek a feltételezett merénylet helyszínét nem nevezték meg. A bin Laden rejtekhelyén fellelt adatok arra engedtek következtetni, hogy a terroristák a vonat(ok) kisiklatását tervezték, de a hivatalos tájékoztatás arról nem számolt be, hogy vajon konkrét lépéseket is tettek-e a megvalósítás felé.


Vasút New Yorkban
Vasút New Yorkban


"Nincs értesülésünk arról, hogy az amerikai vasúti rendszert küszöbön álló támadás fenyegetné, de szerettük volna, hogy a partnereink tudjanak az állítólagos összeesküvésről" - mondta Chandler, aki szerint az amerikai belbiztonsági tárca csütörtökön eljuttatta ezt az információt az érintett szerveknek és társaságoknak.
A belbiztonsági minisztérium az egyike azoknak az állami szerveknek, amelynek képviselői részt vesznek a bin Laden abbotábádi búvóhelyéről a kommandósok által elhozott, mintegy 100 különböző adathordozón, 10 komputeres merevlemezen és 5 számítógépen található információk elemzésében.

Az amerikai hatóságok a most nyilvánosságra hozott értesülések előtt is tudatában voltak annak, hogy a vasúthálózat az al-Kaida célpontja lehet. A 2008-as hálaadásnapi ünnepségek előtt egy, a New York körül közlekedő vonatok elleni lehetséges támadásra figyelmeztettek. Tavaly egy afgán bevándorló bűnösnek vallotta magát abban, hogy Manhattanben öngyilkos merényletet kívánt elkövetni a metróban. Szeptember 11. óta ez volt az egyik legsúlyosabb terrorfenyegetés az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: