2009-12-28 13:11:13• hírek • Szatmár.ro

Újabb szigorítás

A szakszervezetek szerint, súlyos negatív következményei lesznek a kormány azon döntésének, mely szerint, csökkentik a vidéken tanító pedagógusoknak járó fizetéspótlékot.

A vidéken tanító pedagógusok 5 és 80 százalék közötti fizetéspótlékra jogosultak attól függően, hogy a tanintézmény melyben tanítanak milyen távolságra van a lakhelyüktől. A kormány döntése szerint, azoktól a pedagógusoktól akik kevesebb mint 20 kilométerre laknak a munkahelyüktől levonják ezt a támogatást. Jelenleg 13 elkülönített zóna létezik a városok, a vasút és a közutak infrastruktúrájának függvényében. Az egységes bérezési törvény, (mely január 1-től lép majd érvénybe) szerint, az ilyen jellegű fizetéspótlékok nem haladhatják meg az adott pedagógus fizetésének 20 százalékát, így a szaktárca azt javasolja, hogy a 13 zónát 4-re csökkentsék, melyekért 5, 10, 15 illetve 20 százalékos pótlék járna.

A szakszervezetek nem értenek egyet a döntéssel és szerintük súlyos következményei lesznek a módosításnak, hiszen egyrészt igazságtalan azokkal szemben akik a városhoz közeli falvakban tanítanak, másrészt pedig minden vidéken tanító pedagógus számára bércsökkentést eredményez.

Kónya László főtanfelügyelő-helyettes ezzel kapcsolatosan a Szatmár.ro-nak elmondta, a Szatmár megyében vidéken tanító pedagógusok zónától függően minimum 20 és maximum 50 százalék közötti fizetéspótlékot kapnak. Ezt a fajta fizetéspótlékot évekkel ezelőtt vezették be, amikor valóban nagy problémát okozott, hogy a pedagógusok eljussanak a vidéki tanintézményekbe, mára azonban már sokat változott a helyzet, van busz, járható utak. Sokan visszaéltek azzal, hogy az állam biztosította ezt a fajta juttatást - magyarázta Kónya.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: