2016-05-23 15:28:48• hírek • Kocsis Zoltán

Újabb szenzációs lelet került elő Nagykároly közelében

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Kincsek és titkok rejtője Nagykároly és környékének földje - a régészek ezt már régóta tudják. Az utóbbi években szenzációs gepida leletek és döbbenetes középkori kincsek után a napokban a szakemberek rábukkantak a környéken talált legrégebbi fizetőeszközre!

„Csütörtökön fémdetektoros vizsgálat során találtunk rá az érmére", meséli Hágó Nándor régész. Az egyik oldalán az oroszlánbőrös Herkulest (Heraklészt), a másikon pedig a trónon ülő Zeuszt ábrázoló érme minden bizonnyal i. e. III-II. századból származik. A motívumok bizonyítják görög/macedón vonatkozásait, ám ez nem egy ezüst drahma, hanem annak másolata. Vagy ahogy azt a szakemberek nevezik, egy barbár veret.

Hogy melyik nép koppinthatta le? Az eredeti ábrázolással ellentétben Zeusz nem tógában ül a trónon, hanem nadrágban - ami egyértelműen kelta motívum. „A környéken találtak is korábban kelta településeket, fibulát és kerámiaégető kemencéket is", magyarázza Hágó.

A lelet kiemelkedő fontosságú, vagy amint Hágó Nándor fogalmaz, „ritkaságnak mondható". Egyrészt, mert a környéken hasonló korú fizetőeszközt, érmét még soha nem találtak. Másrészt „ebből a korból rendszerint kincs formájában kerülnek elő érmék, nagyobb mennyiségben, amit annak idején elrejtettek. A tény, hogy ezt az érmét magában találtuk arra enged következtetni, hogy tulajdonosa elveszíthette mintegy 2200 -2300 évvel ezelőtt", magyarázza a régész. „A lelet helyét alaposan átvizsgáltuk, ám többet nem találtunk", tette hozzá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: