2014-01-06 16:32:07• hírek • MTI/Háromszék

Újabb székelyföldi ingatlant kapott az ortodox egyház

A Hivatalos Közlöny december 30-án tette közzé azt a tavaly április 3-án hozott, mindeddig nem ismert határozatot, amellyel a bukaresti kormány jóváhagyja egy 281 négyzetméteres ingatlan állami köztulajdonként való nyilvántartásba vételét.

Az ingatlant ugyanazzal a jogszabállyal a vallásügyi államtitkárság kezelésébe, Kovászna és Hargita Ortodox Püspökségének juttatta a kormány.

A kormányhatározat utal arra, hogy az ingatlan a sepsiszentgyörgyi városi tanács márciusi határozata által került állami köztulajdonba. A sepsiszentgyörgyi ortodox katedrális szomszédságában álló tömbház földszintjén és első emeletén lévő ingatlanban korábban az állami tulajdonban lévő ADAS biztosító társaság székháza működött.

Ugyancsak december 30-án közölték a Hivatalos Közlönyben azt a szintén tavaly április 3-án keltezett kormányhatározatot, amelyben a kormány a sepsiszentgyörgyi önkormányzat kezelésébe juttat egy olyan sepsiszentgyörgyi ingatlant, amelyet 2004-ben az ortodox egyháznak adományozott. Amint a Háromszék emlékeztet rá, a Nemzeti Bank korábbi sepsiszentgyörgyi székházának a használati joga évek óta vita tárgyát képezi.

Ez utóbbi, 1311 négyzetméteres hasznos területű ingatlant a leköszönése előtti napokban juttatta az ortodox egyháznak a Nastase-kormány, a Tariceanu-kormány azonban - amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is részt vett - 2005 novemberében érvénytelenítette a kormányhatározatot, és Kovászna megye köztulajdonába helyezte az épületet. Az ortodox egyház nem nyugodott bele, hogy adomány nélkül maradt, és peres úton szerezte vissza az ingatlant.

A Kovászna megyei elöljárók az ügy kapcsán korábban azt kifogásolták, hogy míg az ortodox egyház adományokat kap a román államtól, az erdélyi magyar egyházaknak az egykor államosított ingatlanaikat sem sikerül maradéktalanul visszaszerezniük az államtól.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: