2011-07-15 09:19:08• hírek • MTI

Újabb síremlék-rongálás

Ismeretlen tettesek újabb síremléket rongáltak meg a kolozsvári Házsongárdi temetőben - írta csütörtökön a romániai magyar sajtó.

A Krónika és a Szabadság tudósítása szerint egy frissen előkerült tumbát (koporsókövet, a sírt vízszintesen teljes egészében befedő sírkövet) csákánnyal törtek szét ismeretlen tettesek.
Gergelyné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány igazgatója elmondta: kedden a műemlék sírok felmérését végezték a román kulturális minisztérium munkatársaival, amikor az egyik sírásó egy frissen kiásott föld alatti kripta mellett egy tumbát talált, amely tele volt felirattal.

Az alapítvány igazgatója szerint sikerült megtisztítaniuk a síremlék egy részét, így kiderült, hogy a felirat magyar, a Péter nevet tisztán el lehetett olvasni. Délután eljöttek a temetőből, majd szerdán reggel már megcsonkítva találták meg a tumbát, amelyet csákánnyal szétvertek, a feliratot eltüntették, használhatatlanná vált a homokkőből készült muzeális darab.
Az idén már számos sírgyalázás, kegyeletsértés történt a Házsongárdi temetőben. Legutóbb pünkösdkor az iktári Bethlen család sírkertjében elhelyezett két 19. századi tumbát, valamint Nagy Gyula néhai erdélyi református püspök nemrég restaurált sírkövét öntötték le fáradt olajjal.

Július elején mintegy 500 kolozsvári magyar vett részt a romániai magyar politikai szervezetek és egyházak által szervezett csendes körmeneten, amelyen a résztvevők a temető sorozatos rongálása ellen tiltakoztak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: