2011-05-10 12:25:27• hírek • Szatmar.ro

Utolsó esély – vajon élnek-e vele?

Egyelőre elmarad a kilakoltatás az Ostrovului utcán található CD2-es jelű tömbházban, ám a város vezetése határozottan kijelentette: ennyi és nincs tovább! Ha a lakók ezentúl sem tesznek meg mindent a helyzet normalizálása érdekében, akkor nem lesz több kegyelem.

Hétfőn délelőtt Kereskényi Gábor alpolgármester vezette azt a „küldöttséget", amely az Ostrovului utcai két tömbháznak és lakóinak sorsáról hivatott tárgyalni az ott élőkkel. „A párbeszédnek vége. Ami eddig volt, azon már nem lehet változtatni, én csak a jövőről vagyok hajlandó beszélni", szögezte le a tárgyalási alapokat Kereskényi.

Miközben pillanatok alatt összecsődült vagy 50-60 ember, a néha orrfacsarító bűzben („Nagyon jó hely volt ez, amíg ide nem költöztették őket", súgja egy lakos) megindult a siralmak és a követelmények áradata.

Az alpolgármester kifejtette, hogy azon családokat, akik deviáns vagy antiszociális viselkedésükkel hívták fel magukra a figyelmet, azokat haladéktalanul kitoloncolnak. Leszögezte azt is, hogy az ún. „zöld blokkot" legkésőbb jövő héten bezárják, az ott illegálisan élőket pedig kilakoltatják. A hosszú távú terv az ingatlan modernizálása, ám „ezt a jelenlegi költségvetés nem teszi lehetővé. Megpróbálunk majd privát tőkét is bevonni, ám ez hosszú távú terv", hangsúlyozta Kereskényi.


Nagy csődület várta Kereskényi Gábor kijelentéseit
Nagy csődület figyelte Kereskényi Gábor kijelentéseit


Ami a rövid távú elképzeléseket illeti, az alpolgármester kijelentette: napokon belül felújítják a közvilágítást és mindent elkövetnek, hogy javítsanak a kanalizálási helyzeten. „Ezekre a dolgokra azonban önöknek kell vigyázniuk. Nem akarom azt hallani, hogy a lámpákat, amiket helyrehozunk, néhány napon-héten belül ismét kitörik".

További lépésként a város vezetése június elsejétől lekapcsolja az áramszolgáltatást, mert a vezetékek lassan életveszélyes állapotban vannak. Ezek rendbetételéről szintén a polgármesteri hivatal rendelkezik majd.

„Akinek nem Szatmárra szól a személyazonosságija, azoknak ugyanúgy nincs itt helyük, mint azoknak, akik nem tartják be a szabályokat", jelentette ki Kereskényi. A lakók szolidaritást tanúsító kérésére azonban az alpolgármester beleegyezett, hogy egy utolsó esélyt ad mindenkinek: a májusi közmunka-nyilvántartás alapján aki nem működik együtt, azt júniusban kilakoltatják.

„Úgy gondolom, hogy a polgármesteri hivatal megértően és emberségesen viszonyult önökhöz, ám ezt a gesztust szeretnénk, ha viszonoznák. Javításokat és fejlesztéseket is csak akkor tudunk eszközölni, ha önök azt követően vigyázni tudnak a dolgaikra".



Miközben az egyik lakó a fülünkbe súgja, hogy a CD2-es tömbházban már csak három, nem roma család él és hogy nem is a közbiztonsággal van a gond, hanem inkább a magaviselettel és a köztisztaság hiányával, addig egy roma férfi azt panaszolja, hogy képtelen kipihenni magát az állandó zsivaj miatt, amit a sok „léhűtő" okoz.

„Megpróbáljuk biztosítani a minimális életfeltételeket, de mindenkinek meg kell értenie, ezért neki is tennie kell valamit", mondta az alpolgármester, aki ígéretet tett, hogy felújítják azt a négy toalettet, amelynek elvileg az ott élő mintegy száz családot ki kellene szolgálnia.

Egyelőre elmarad tehát az igazán drasztikus lépés, a renitensek kitoloncolása, a polgármesteri hivatal üzenete pedig egyértelmű: aki nem tud vagy nem akar élni az utolsó eséllyel, annak mennie kell az Ostrovului utcáról.

Ostrovului-gettó

Ostrovului-gettó

Ostrovului-gettó

Ostrovului-gettó

Ostrovului-gettó

Ostrovului-gettó

Ostrovului-gettó
Pillanatképek az Ostrovuluiról


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: