2011-06-28 12:36:06• hírek • Kocsis Zoltán

Újabb roma-tüntetés Ostrovului ügyben

A tiltakozók délelőtt 11.30-kor kezdtek gyülekezni az új központban és hangos kiabálással, skandálásokkal követelték, hogy a Polgármesteri Hivatal tegye ismét használhatóvá a villamos áram-hálózatot, amelyet június elején használaton kívül helyezett. Percekkel később a felvonult a csendőrség egy egysége is, amelynek a vezetője próbálta a tiltakozók tudtára adni, hogy akciójuk illegális és hogy rövid időn belül el kell hagyniuk a teret, főleg, amennyiben hangoskodnak is.

Kevéssel később megérkezett a helyszínre Horváth Ignác, a Szatmár Megyei Romapárt elnöke, aki előbb megpróbálta megnyugtatni a kedélyeket, majd a lakóközösség vezetőjével, Lászkó Adolffal felment a polgármester irodájához. Ilyés Gyula azonban a múlt heti váratlan látogatás után ezúttal nem fogadta a delegációt és Sorin Osan-Berindeához, a prefektúra roma ügyeként felelős tanácsosához irányította azt. Utóbbi elmondta, hogy már több ízben is tárgyalt a Ilyéssel és Kereskényi Gábor alpolgármesterrel, de egyelőre komoly előrelépésről nem tudott beszámolni.

Amint arról a Szatmár.ro múlt kedden beszámolt, Ilyés azt ígérte az Ostrovuluion lakóknak, hogy amennyiben anyagilag ők is hozzájárulnak az elektromos hálózat felújításához, akkor a Polgármesteri Hivatal kész finanszírozni a hálózat bizonyos fokú rehabilitálását, amely egy minimális elektromos ellátást biztosít. Nos, Lászkó erre reagálva kijelentette, hogy sikerült összegyűjteniük 9600 lejt (minden család 100 lejt), majd arra a kérdésre, hogy a pénz hol van, az a természetes válasz érkezett, hogy „mindenkinek otthon a zsebében"...



Mintegy ötvenen gyűltek össze az új központban


A tiltakozók néhány képviselőjével Horváth Ignác a Romapárt székhelyére vonult, de előbb megígérte egyrészt, hogy elkészíti a kérvényt, hogy a romák hivatalosan is tüntethessenek az új városközpontban, másrészt pedig, hogy felveszi a kapcsolatot Nicolae Paunnal, a roma kisebbség parlamenti képviselőjével.

Eközben a tüntetők túlnyomó többsége elindult hazafelé, többet között azt skandálva, hogy felgyújtják a lakóhelyükként szolgáló CD2-es tömbházat vagy hogy meg sem állnak Bukarestig...




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: