2013-06-03 15:12:38• hírek • MTI

Újabb romániai barnamedve kapott nyomkövetőt

Újabb romániai barnamedvét szerelt fel GPS-nyomkövetővel a Természetvédelmi Világalap (WWF), hogy nyomon kövesse az állat mozgását a Kárpátokban: ez a negyedik medve, amely nyakörvet kapott a szervezettől, miután a vizsgálatba bevont első példány orvvadászok áldozata lett.

A Bardau nevű hím, amely arról a máramarosi völgyről kapta nevét, ahol befogták, 8-10 éves kor közötti és nagyjából 230 kilogrammot nyom. Az állat kitűnő formában van és jóval nagyobb, mint a Romániában ez idáig befogott példányok többsége - közölte a WWF. A WWF Átjárható határokat a medvéknek a romániai és ukrajnai Kárpátokban elnevezésű kezdeményezésének célja a barnamedvék hosszú távú védelme - olvasható a szervezet közleményében.

"Bardau lehet a kirakós hiányzó darabja, a példány, amelyre a leginkább szükségünk volt. Nemét, korát és méretét tekintve is olyan fenséges példányról van szó, amelynek nagy és egyértelműen határok nélküli mozgástérre van szüksége. Ez az állat értékes információkkal fog szolgálni számunkra a Máramaros ez idáig megközelíthetetlen területeiről" - húzta alá Cristian-Remus Papp projektkoordinátor.

A vizsgálat keretében 2012 nyarán három medvét fogtak be és szereltek fel nyomkövető nyakörvvel. A Martin nevű első példányt, amely egy 150 kilogrammos, 6-8 év körüli hím volt, nem sokkal később azonban orvvadászok ölték meg. A felelősöket ez idáig sem sikerült felkutatni.

Az Oroszországon kívüli európai barnamedve-populációnak nagyjából 45 százaléka Románia és Ukrajna területén él. Az orvvadászaton kívül az állatok természetes élőhelyeinek fokozatos eltűnése és feldarabolódása jelent komoly fenyegetést a medvékre nézve.

A WWF-nyakörvet viselő barnamedvék mozgását és aktivitását folyamatosan nyomon követik. A jelenleg megfigyelt másik két állat Marina, egy 10-12 év körüli nőstény és a 7-8 esztendős, Eugen nevű hím, amely befogásakor 130 kilogrammot nyomott. A Máramaros vidékén mozgó medvékről filmet is készítenek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: