2014-09-22 10:38:57• hírek • MTI

Újabb robbantások Hszincsiangban

Két, nagyjából egyidejűleg végrehajtott robbantás legalább két ember ölt meg az északnyugat-kínai Hszincsiangban, a sebesülteket, akiknek számát nem közölték, kórházba szállították - jelentette a China Daily című angol nyelvű lap online változata helyi forrásra hivatkozva hétfőn.

A robbanások még vasárnap délután történtek egy nagyrészt mongol nemzetiségiek lakta autonóm prefektúra területén Luntai megyében, a régió székvárosától, Urumcsitól 360 kilométerre. Az egyik detonáció a belváros egyik üzletében, a másik egy faluban történt.

A szűkszavú beszámoló szerint a rendőrség gyorsan intézkedett, a nyomozás folyamatban van. A megye körülbelül 113 ezres népességének több mint a fele tartozik a muszlim vallású ujgur nemzetiséghez.

A Hszincsiang-Ujgur autonóm területen nem ritkák a különböző robbantásos merényletek, késelések, a helyi kormányzatok, a rendőrség, vagy civilek, han kínaiak elleni támadások, amelyeket hivatalosan terrorista merényleteknek minősítenek.

Emigráns ujgur szervezetek szerint hagyományos életmódjuk gyakorlásában korlátozzák a muszlim őslakosokat, amit a központi hatóságok és a helyi vezetés is visszautasítanak. Álláspontjuk szerint a terület elszakadását hirdető határon túli erők a vallási szélsőséges csoportok támogatásával, az etnikai feszültség keltésével és erőszakos cselekményeikkel a társadalmi stabilitás megbontására törekszenek.

Az elmúlt hónapokban jó néhány súlyos, több tucat áldozattal járó véres merényletet hajtottak végre ujgurok civilek ellen. Júliusban egy Kasgár városhoz közeli településen a helyi rendőrőrsre és kormányzati épületekre támadtak több tucatnyian, s 37 polgári személy életét oltották ki, több mint 90-en megsérültek. A rendőrök a támadók közül 59-et megöltek, több mint 200 gyanúsítottat őrizetbe vettek.

A Hszinhua hírügynökség friss híre szerint 17 helyi tisztségviselőt, hivatali alkalmazottat büntettek meg, mert felelősnek tartották őket a történtekért. Az érintett település párttitkárát és rendőrfőnökét leváltották, a megye ujgur vezetőjét szigorú figyelmeztetésben részesítették. A régióban általános terrorellenes kampány van érvényben.

Hszincsiangban tíz különböző kínai kisebbség él, többségük muszlim vallású, akiknek a száma megközelíti a 14 milliót. Közülük a legnagyobb az őslakos ujgur közösség. A régió Kína területének körülbelül egy hatodát teszi ki, 1,66 millió négyzetkilométer. Nyolc országot, köztük Pakisztánt és Afganisztánt érintően 5600 kilométer hosszú határvonal szegélyezi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírus statisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: