2013-04-18 09:19:24• hírek • MTI

Ricint tartalmazott az Obama elnöknek küldött gyanús levél

Ricinnel ölték meg 1978-ban Londonban Georgi Markov bolgár disszidenst egy esernyővégbe rejtett injekciós tűt alkalmazva.

Halálos mérget, ricint tartalmazó levelet küldtek Barack Obama amerikai elnöknek - jelentette be szerdán a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

Kedden Roger Wicker republikánus szenátor postájában találtak ricint tartalmazó borítékot. Az Obamának szánt gyanús küldeményt az elnöki hivatal postázójában azonosították, a Fehér Ház épületén kívül. A FBI kontrollvizsgálata is megerősítette, hogy a borítékban ugyanilyen szemcsés méreganyag volt.
Az FBI közölte: nincs arra utaló jel, amely szerint összefüggés lehet a levelek és a bostoni maratoni futóversenyen hétfőn elkövetett kettős robbantás között. A szövetségi nyomozók szerint ugyanakkor egy másik, szintén ricint tartalmazó borítékot is találtak szerdán egy kormányzati postázóban.

A nap folyamán néhány órára lezárták és kiürítették az amerikai szenátus két irodaépületének egyes részeit, miután gyanús borítékot találtak Richard Shelby republikánus szenátor irodájában. A törvényhozás biztonságáért felelős capitoliumi rendőrség vizsgálat alá vonta a nap folyamán az épületekbe bejutott postát, de semmi rendkívülit nem talált. A biztonsági szolgálat szerint Shelby szenátor és munkatársai sértetlenek.
Ugyanakkor Jeff Lake és Carl Levin szenátor is jelezte, hogy a választókörzetében működő irodájába kapott gyanús küldeményt.

A ricin a ricinus magjából kivont, rendkívül mérgező fehérje, a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga. Már nagyon kis mennyiségben halált okoz. A méreg olyan erős, hogy 500 mikrogrammja is megölhet egy embert, ha belélegzi, vagy bekerül a vérébe. A szernek nincs ismert ellenanyaga.

Az utóbbi években már történtek hasonló incidensek az amerikai kongresszusban. 2001-ben két szenátor lépfenével szennyezett borítékokat kapott. A velük érintkező szenátusi és postai alkalmazottak közül öten meghaltak, 17 embert pedig sokáig kórházban ápoltak súlyos mérgezéssel. Az FBI látókörébe került egy volt laboratóriumi alkalmazott, de ő öngyilkosságot követett el, mielőtt letartóztatták volna.

Az eset nyomán a Fehér Házéhoz hasonlóan a kongresszus postázóját is elköltöztették a közintézmény közeléből.
Három évvel később, 2004-ben a szenátusi republikánus frakció vezetője, Bill Frist kapott fehér port tartalmazó borítékot, és kiderült, hogy ricin volt benne. Emiatt 16 szenátusi dolgozónak kellett átesnie fertőtlenítésen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: