2018-12-06 10:51:23• hírek • Bede Emőke

Újabb rangos elismerés a környezetvédelem Szatmár megyei élharcosainak

Immár tízedik alkalommal szervezte meg az ECOTIC néven ismert szervezet azt a versennyt, mellyel a környezettudatos szemlélet és nevelés fontosságára és a fenntartható fejlődésre szeretnék felhívni a figyelmet. A megmérettetésből pedig nem hiányoztak a környezetvédelem Szatmár megyei támogatói sem, mi több, igencsak előkelő helyezéseket értek el.

Mielőtt elárulnánk, hogy kikről is van szó, ejtsünk néhány szó magáról a versenyről. A környezettudatosság rangadójába négy kategóriában várták a jelentkezőket, azaz nevezhettek projektjeikkel a köz- és tanintézmények, cégek, valamint non-guvermentális szervezetek. Az egyetlen feltétel, melynek meg kellett felelniük, az volt, hogy legyenek már olyan kézzelfogható eredmények, melyeket be lehet mutatni és értékelésre készek. Azaz ne egy olyan tervről legyen szó, mely még csak papíron létezik. A fő célkitűzés azonban minden kategóriára érvényes volt: olyan kezdeményezéseket bemutatni, melyek példát mutathatnak az országnak a környezetvédelemmel kapcsolatban, épp ezért megérdemlik, hogy minél többen tudjanak róluk.
 

Nos, akkor lássuk tehát, Szatmár megyéből kik is vettek részt ebben a nemes versenyben. Az biztosan senkit nem fog meglepni, hogy a közintézmények kategóriájában képviseltette magát a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, a benevezett projekt pedig egyértelműen a Millió Kupak – Millió Mosoly nevű akció volt.
 

“Abból a meggondolásból, hogy 2020-ig az erre alkalmas hulladék 50 százalékát újra kell hasznosítani, arra gondoltam, hogy jó volna egy olyan nevelési programot elindítani, ami mozgósítja az egész megyét. Mivel a szemét legnagyobb részét a műanyag teszi ki, ezért a kupakok mellett döntöttünk. Innen is származik a mozgalom neve is: Millió mosoly, millió kupak” -mondta el korábban Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője, aki az akció megálmodója és mozgatórúgója is egyben. A tervek pedig több hónapnyi kemény, de szórakoztató munka után siker koronázta, ugyanis összesen 2 millió 125 ezernyi kupak gyűlt össze, melyek együttesen 4 és fél tonnát nyomnak. Ezekből pedig elkészült Románia leghosszabb kupakpanója, mely a júniusi finálé után még az országos Rekordok Könyvébe is bekerült. E nagyszabású projekttel a környezetvédelmi ügynökségnek sikerült elhódítania az első helyet a versenyben, de a diadallal nincs egyedül a megyében.



A tanintézmények között ugyanis első helyen a Szamosdobi Általános Iskola végzett a „Gondolatok egy zöldebb jövőért” című, tavalyi tanévben futó kezdeményezésével. Az akció 235 diákot, 17 pedagógust és 212 szülőt mozgatott meg, a szelektíven történt hulladékgyűjtés eredményei pedig magukért beszélnek. Sikerült ugyanis összegyűjteni több mint 10 tonna papírt és kartont, 8 tonna üveget, 1 tonna műanyagot, több mint 300 kilogrammnyi aluminiumdobozt (azaz üdítős vagy sörös dobozokat), 1 tonnányi elektronikai hulladékot és kb. 200 kilogramm elemet és akkumulátort. De szamosdobiak lendülete nem csak erre volt elegendő, hanem arra is, hogy fákat és virágokat ültessenek, valamint kiállítást szervezzenek az iskola előterében, hogy minél többen láthassák a lenyűgöző eredményeket.



Két első helyet is elhódítottak tehát a Szatmár megyében lezajlott kezdeményezések, példát állítva ezzel nem csak a megye, de az egész ország számára is. Megmutatták, hogy a környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés nem holmi ördögtől való dolog, hanem kellő akarattal és összefogással nagyszerű eredményeket lehet elérni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: