2017-05-15 09:06:55• hírek • MTI

Újabb rakétatesztet hajtott végre Észak-Korea

Észak-Korea  -  típusát tekintve eddig még be nem azonosított -  ballisztikus rakétát indított helyi idő szerint vasárnap az ország nyugati partvidékéről. A kilőtt rakéta több mint 2000 kilométer magasba emelkedett, ami szakértők szerint azt jelzi, hogy történtek előrelépések az észak-koreai rakétaprogramban.

A dél-koreai vezérkar közleménye szerint a rakétát az Észak-Korea fővárosától, Phenjantól északnyugatra lévő Kuszong térségéből indították. A tokiói kormány ezt azzal az értesüléssel egészítette ki, hogy a rakéta több mint 2000 kilométer magasba emelkedett, és 30 percig, 800 kilométert repült, mielőtt belezuhant a Japán-tengerbe. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a rakéta az orosz területi vizektől 500 kilométerre zuhant le. A tárca közölte: a rakéta röppályája jelentős távolságra volt az orosz határtól, és nem jelentett veszélyt Oroszországra.

A most tesztelt rakéta magasabban és távolabbra repült, mint az a közepes hatótávolságú társa, amelyet Phenjan februárban sikeresen tesztelt ugyancsak az északnyugati Kuszongban. Japán értesülések szerint új típusú rakétáról lehet szó. Az amerikai fegyveres erők csendes-óceáni parancsnoksága szerint a repülési jellemzők arra utalnak, hogy Észak-Korea nem interkontinentális ballisztikus rakétát próbált ki.

A dél-koreai hírügynökség szerint a rakétateszt sikernek tekinthető. Észak-Korea legutóbb két hete hajtott végre ilyen kísérletet, az a teszt perceken belül kudarccal végződött. Észak-Korea az elmúlt két hónap alatt négy kísérletet végzett ballisztikus rakétákkal. Szakértők szerint a vasárnapi rakétateszt jelentősen megnövekedett hatótávolságra utal, ami azt jelenti, hogy február óta történtek előrelépések az észak-koreai rakétaprogramban.

Abe Sindzó kormányfő "teljességgel elfogadhatatlannak" minősítette az ENSZ által is tiltott indítást. Szöulban "veszélyes provokációnak" nevezték a kísérletet, összehívták a nemzetbiztonsági tanácsot, és konzultációt kezdtek az Egyesült Államokkal az adatok pontos kiértékelése érdekében. A pekingi külügyminisztérium mindenkit önmérsékletre intett, és azt kérte, hogy senki se rontson a Koreai-félszigeten jelenleg uralkodó feszült helyzeten.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint a rakétateszt hátterében az ország vezetőjének, Kim Dzsong Unnak a paranoiája állhat a dél-koreai elnökválasztások után. Nikki Haley az ABC televízió This Week című műsorában vasárnap elmondta, hogy Washington tovább fogja fokozni a nemzetközi nyomást Észak-Koreával szemben, akár újabb büntetőintézkedések foganatosításával.

Az Európai Unió és a NATO közleményben bírálták az észak-koreai rakétatesztet, és felhívták a figyelmet, hogy a kísérlet újabb fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra. A nemzetközi közösség attól tart, hogy Észak-Korea atomtöltettel felfegyverzett interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztésén dolgozik, amellyel elérhetné az Egyesült Államokat. Donald Trump amerikai elnök korábban megígérte: nem hagyja, hogy ez megtörténjen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: