2012-04-24 09:11:12• hírek • MTI

Újabb politikusok álltak át az ellenzékhez

Újabb román kormánypárti politikusok álltak át hétfőn az ellenzékhez, amely a kétkamarás törvényhozás szenátusában immár többséghez jutott.

Az Ungureanu-kabinet fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PDL) egy képviselője és egy szenátora jelentette be hétfőn, hogy kilép a pártból és az ellenzékhez igazol. Eugen Constantin Uricec az ellenzéki szociáldemokrata képviselőcsoportban politizál tovább, Ioan Zbarciu szenátor a szintén ellenzéki Konzervatív Pártban folytatja tevékenységét. Ugyancsak hétfőn jelentette be a szenátusban a PDL-ből múlt héten kilépett Mihaela Popa szenátor, hogy az ellenzéki Nemzeti Liberális Párthoz igazolt át.

Romániában a választások közeledtével egyre több vezető politikus lép ki a PDL-ből, amely a közvélemény-kutatások szerint a voksok legfeljebb 20 százalékára számíthat a júniusi önkormányzati, illetve novemberi parlamenti választásokon, míg a szociálliberális pártszövetség a voksok felét is megszerezheti. A szenátusban már többségbe került az ellenzék: hétfőn már hattal több szavazattal rendelkezett, mint a kormányoldal.

A szociáldemokraták képviselőházi frakcióvezetője szerint nem kizárt, hogy péntekig a képviselőházban is elolvad a kormányoldal előnye és az ellenzéknek sikerül leváltania az Ungureanu-kabinetet.

A bukaresti kormány ellen, amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is részt vesz, múlt héten bizalmatlansági indítványt terjesztett be az ellenzék, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy a kabinet törvénytelenül alapított különálló kart a magyar oktatás számára a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. A "zsarolható kormányt félre kell állítani" című bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáját és szavazását április 27-ére, péntekre tűzte ki a házbizottság.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: