2009-02-04 09:05:26• hírek • Szatmár.ro

Újabb polgármester - találkozó

Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Adrian Stef, megyei tanácsi alelnök, Adrian Marc, a Gyermekvédelmi és Szociális Igazgatóság igazgatója és a Szatmár Megyei Tanács saját aparátusába tartozó igazgatóságok vezetői február 3-án az Avasfelsőfalu-környéki polgármesterekkel konzultáltak.

A még januárban megkezdett konzultációsorozatnak, amelynek célja a Szatmár megyei települések problémáinak alapos feltérképezése, ez volt a harmadik megyei állomása. Mint ismeretes, a Szatmár Megyei tanács elnökének kezdeményezésére az aktuálproblémák alapos áttárgyalásának lehetőséget nyújtó, szűkebb körben megszervezett konzultációsorozat folyik a megyei településvezetők és a Szatmár Megyei tanács vezetősége között.

A megyét négy zónába (Szatmárnémeti, Nagykároly, Tasnád és Avasfelsőfalu környéke) osztották, és az ezekbe a zónákba tartozó települések elöljárói ezeken a találkozókon a Megyei Tanács elnökétől és az igazgatóságok vezetőitől kapnak tájékoztatást településvezetők munkáját közvetlen módon befolyásoló, legújabb rendelkezésekről, illetve részletes tájékoztatást a településüket érintő, a Szatmár Megyei Tanács által lebonyolított beruházásokról és fejlesztési tervekről.

Az avasfelsőfalu-környéki polgármesterekkel folytatott konzultációnak az Avasfelsőfalui Polgármesteri Hivatal adott otthont. Csehi Árpád megyei elnök és az igazgatóságok vezetőinek beszámolói után a polgármesterek jelezték észrevételeiket.

A gyűlésen jelen lévő településvezetők pozitívan fogadták a tej-kifli program decentralizációjának ötletét. A tanácselnök javaslata szerint a 2009-2010-es tanévtől kezdődően a programhoz tartozó közbeszerzési eljárást a településvezetők bonyolítanák le, a Szatmár Megyei Tanács pedig biztosítaná ehhez a szükséges pénzügyi hátteret. Ezáltal a településvezetők helyileg is ellenőrizhetnék az elvégzett szolgáltatás minőségét, ez pedig már rövidtávon is a program hasznosságának javítását eredményezné.

Egy másik felvetett kérdés a megyei rangú és a községi utak besorolásának átminősítését célozta meg. Akadnak ugyanis olyan megyei rangú útként jelzett, mégis a technikai paraméterei illetve rendeltetése és kihasználása alapján mégis községi útnak számító útszakaszok, amelyeket a különböző települések karban tudnának tartani. Ezt pont az utak besorolása miatt nem tehetik meg, ezen a helyzeten kívánnak változtatni a jövőben a Szatmár Megyei Tanáccsal közösen.

A gyűlésen jelen lévő településvezetők jelezték, hogy az idei fejlesztéseiket lassíthatja az a tény, hogy az egyes projektek önrészének biztosítása nehézségekbe ütközik, ha csak a helyi költségvetést kell használniuk. Csehi jelezte, hogy ennek a problémának a kezelésére a legjobb elképzelés egy olyan, a Szatmár Megyei Tanács által kezelt pénzalap létrehozása, amelyből igény szerint részesülhetnek majd a települések.

Gyűléseztek Avasfelsőfalu Polgármesteri Hivatalában

Az idei év prioritást élvező fejlesztéseinek kérdéskörére is kitértek a polgármesterek. Csehi jelezte, hogy amíg nem ismertek a 2009-es költségvetés Szatmár megyét érintő elemei még nem lehet biztosat mondani az idei fejlesztések részleteiről. A Szatmár Megyei Tanács elnöke arra kérte az avasfelsőfalu-környéki polgármestereket is, hogy a legrövidebb időn belül juttassák el írásban a megyei tanács vezetőségéhez az idei évre tervezett fejlesztések prioritizált listáját, hogy egy átfogó kép alakulhasson ki megyei szinten a megoldásra váró feladatokról.

Csehi Árpád arra kérte az avasi települések vezetőit, hogy a zóna turisztikai potenciáljának kihasználása céljából fektessenek nagyobb hangsúlyt erre a témakörre. Jelezte, az eredeti, hagyományőrző kezdeményezések népszerűsítésével növelhetnénk a megye turisztikai potenciálját, ez pedig közép és hosszútávon rendkívüli előnyöket hozhat a régiónak is. A polgármesterek figyelmébe ajánlotta, hogy a turisztikai potenciál növelését célzó kezdeményezésekhez szükséges pénzösszegeket az ezeket a kezdeményezéseket támogatni hivatott programokon keresztül szerezzék meg. Ehhez szakmai segítséget nyújthat a Szatmár Megyei Tanács is.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: