2013-07-06 11:26:50• hírek • MTI

Újabb összecsapások Egyiptomban, további tüntetések

Újabb összecsapások voltak szombatra virradó éjjel az egyiptomi Alexandria városában a megbuktatott Mohamed Murszi elnök támogatói és a volt elnök ellen tüntetők között. A hadsereg által leváltott államfő hívei szombatra újabb tiltakozó akciókra szólítottak fel.

A volt elnököt támogató, iszlamista Muzulmán Testvériség politikai szárnyának tekintett Szabadság és Igazság Pártja egyiptomiak millióinak országos mobilizálásáról beszélt, és a "brutális államcsíny" elleni békés tiltakozásra szólította fel. Egyidejűleg követelte Murszinak a hatalomba történő visszahelyezését.  A Mena hírügynökség jelentése szerint Alexandriában a fegyveres összecsapásokban legkevesebb 12-en életüket vesztették, és mintegy 200-an megsebesültek.

Egészségügyi források szerint a megbuktatott elnök hívei fegyverekkel támadtak a Murszi ellen tüntetőkre. Az idézett források azt közölték, hogy az összecsapásokba a volt államfő ellen tüntetők oldalán a rendőrök is beavatkoztak.

Értesülések szerint ezzel a pénteki egyiptomi összecsapások halálos áldozatainak a száma 30-ra emelkedett. Ugyancsak a Mena hírügynökség jelentette, hogy a katonai hatóságok péntek késő este Kairóban őrizetbe vették az iszlamista Muzulmán Testvériség helyettes vezetőjét, Hairat el-Satert. Satert a mozgalom fő politikai stratégájának tartják, és a hírek szerint őt teszik felelőssé az erőszakos akciók szervezéséért.

Sater - aki gazdag üzletember hírében áll - Hoszni Mubarak megbuktatása után a Muzulmán Testvériség elnökjelöltje volt, de egy ellene hozott korábbi bírósági ítélet miatt végül nem indulhatott a múlt évi elnökválasztáson. Mohamed Murszi ezután lett a mozgalom elnökjelöltje.

A megbuktatott elnök hívei pénteken késő éjszaka Észak-Sínai kormányzóság székhelyén, el-Arísban megtámadták a kormányzói hivatalt és az épületre felvonták a zászlajukat. A tüntetők behatoltak az épületbe, ahonnan a biztonsági erők tűzpárbaj után kivonultak.

Korábban iszlamista fegyveresek rátámadtak egy el-arísi hivatal előtt szolgálatot teljesítő rendőrökre, és öt rendőrt megöltek. A Sínai-félszigeten "törvényen kívüli állapot" uralkodik a Hoszni Mubarak elnök megbuktatásával végződött felkelés óta. A térség, ahol a központi hatalommal régóta konfliktusban álló beduinok élnek többségben, radikális iszlamisták búvóhelye is, akik itteni támaszpontjaikról intéznek támadásokat Izrael ellen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: