2009-10-13 20:09:58• hírek • Szatmar.ro

Élt egy félidőnyi előnyével Ghána

Magyarország gyáván játszott az első félidőben, továbbjutásába került.

Magyarország még soha nem jutott tovább csoportjából U20-as világbajnokságon mostanáig, így értelemszerűen történelme első elődöntőjét játszotta Ghána ellen, amely gárda 1995 és 2001 után harmadszor szerette volna elérni a finálét. Sikerült neki.

Sajnos bekövetkezett, amitől tartani lehetett és Koman Vladimir hiánya többet nyomott a latba, mint bármely taktikai felállás vagy az ellenfél bármely erénye. Ettől függetlenül is meglepő, mennyire gyáván állt fel Magyarország az első félidőben, amikor is Korcsmár, Kiss és Simon Ádám személyében három védekező középpályás került a kezdőbe. Talán több nem is volt a keretben!

Egervári Sándor elgondolása bizonyos mértékig be is vált, mert Ghána tényleg nekiesett a magyaroknak, akik azonban a nehezen megszerzett labdát sem tudták megtartani, egymás után két jó passzt ritkán adtak (ez az egyedüli, amit nem lehet a taktika számlájára írni.)

Félő volt, hogy az afrikaiak gólja nem várat sokat magára, ám ehhez végül Présinger segítségére is szükségük volt: a védő, nyakán egy csatárral, a tizenhatos vonaláról gyengén adott haza egy labdát, Ayew lecsapott rá, elvitte Gulácsi mellett, középre gurította, ahol érkezett Adiyiah és húsz centiről bepasszolta. A gól sem ébresztette fel a magyarokat, továbbra is Ghána támadott és Ayew valamint Osei helyzetei után növelte is előnyét: Inkoom sokadig remek beadására középen Adiyiah érkezett és védőjét megelőzve közelről gólt fejelt. Gulácsinak jönnie kellett volna...

A folyatásban sem változott a játék képe, fehér mezesek sokszor a magyar tizenhatos közvetlen előterében passzolgattak és egy ilyen után Adiyiah majdnem megszerezte harmadik gólját is. A szünetig a magyarok egyszer lőttek kapura, Kiss távoli szabadrúgását Adjei könnyedén fogta. Németh Krisztián elől láthatatlan volt és ennek az okai a szünetben derültek ki, amikor is sérülés miatt az öltözőben maradt, Balajti jött helyette, Présingert pedig Varga váltotta.



Inkoom volt a ghánaiak egyik legjobbja fotó: mlsz.hu


Teljesen más magyar csapat jött ki az öltözőből, az első percekben Gosztonyi került nagy helyzetbe, lövése alig kerülte el a hosszú kapufát. Az 52. percben egy szabadrúgás Balajtit találta meg, aki három méterről a kapufát találta el. A magyar válogatott átvette az irányítást, nyomást gyakorolt a ghánai kapura, ami a 73. percben góllá érett. Simon András forgatta be védőjét, középre tett labdája Futácsot találta üresen, aki okosan a hálóba passzolt.

Három perccel később az egyenlítés is meg lehetett volna, ismét Simon ment el baloldalt, visszatett labdáját Gosztonyi lőtte el kissé elhamarkodottan, ám az így is centikkel kerülte el a felső sarkot, majd újabb két perccel később Oláh fejelt három méterről mellé. Egyenlítés helyett azonban újabb ghánai gól következett, a Quansah jó 14 méterről a felső lécet talált el, onnan vágódott a gólvonal mögé a labda. Ezzel azonban nem volt vége, három perccel később Balajti vett át szépen egy hosszú labdát, átjátszotta emberét és visszahozta a magyar reményeket.

Amelyek aztán majdnem idejekorán elszálltak, amikor a 90. percben Agyemang-Bodu jó harminc méterről akkora felső kapufát rúgott, hogy a labda húsz méterre pattant vissza.

Még a 93. percben is adott volt az egyenlítés lehetősége, ám Varga passz helyett lövésre szánta el magát, ami, ha nem is sokkal, de mégis elkerülte a kaput. Ezzel Ghána immár harmadszor bejutott a világbajnokság döntőjébe, míg Magyarország bosszankodhat. Nem azzal van ugyanis gond, hogy nem sikerült a döntőbe jutás, hanem azzal, hogy sikerülhetett volna. Az első félidőben önmagunkat vertük meg, a másodikban pedig annyira nem sikerült kihasználni a ghánaiak gyenge védekezését, hogy ledolgozzuk a hátrányt.

Péntek délután Costa Rica ellen a bronzérem megszerzése a cél, miután a közép-amerikaiak 0-1-es vereséget szenvedtek Brazília ellen. A kisdöntőre 18.00 órától, a döntőre 21.00 órától kerül sor.

Magyarország - Ghána 2-3
Magyarország: Gulácsi Péter - Zámbó Bence, Debreceni András, Szabó János, Présinger Ádám (Varga Roland 45.) - Gosztonyi András, Korcsmár Zsolt (Futács Máró 71.), Simon Ádám, Kiss Máté - Németh Krisztián (Balajti Ádám 45.), Simon András
Ghána: Daniel Agyei - Samuel Inkoom, Bright Addae, Daniel Addo, David Addy - Abeiku Quansah (Gladson Awako 90.), Emmanuel Agyemang-Badu, Mohammed Rabiu, Andre Ayew (Opoku Agyemang 75.)- Dominic Adiyiah, Ransford Osei
gólok: Futács (73.), Balajti (84.) illetve Adiyiah (10., 31.), Quansah (81.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: