2009-10-10 00:20:52• hírek • Szatmar.ro

Elődöntőben Magyarország!

Koman gólöröme fotó:mlsz.hu
Koman gólöröme fotó:mlsz.hu

Öt gól, hat piros, 11 sárga, magyar továbbjutás egy őrült meccsen az olaszok ellen.

1938, Párizs, világbajnoki döntő. Colaussi és Piola dupláira csak Sárosi György és Titkos Pál válaszolt, Olaszország 4-2 arányban múlta fölül Magyarországot. 2008 július 23.-án Forestieri góljára nem jött válasz, így Olaszország jutott be az U19-es Európa-bajnokság döntőjébe. Íme az első és az utolsó, sorsdöntő magyar-olasz krónikája. Hetven évvel ezelőtt a magyar válogatottnak nem volt esélye a visszavágóra (jött a második világháború), az utánpótlás-csapatnak igen. És az U20-as világbajnokság negyedöntőjében egy nem mindennapi, őrült meccsen élt is a lehetőséggel!

A találkozó igazán őrülten kezdődött, hisz a 40. másodpercben Gentili rántotta le a cselezgető Némethet a tizenhatos sarkában, amiért a bekk sárgát, Magyarország pedig tizenegyest kapott, amit Koman lehengerlő magabiztossággal értékesített. Ez megfogta az olaszokat, a magyarok támadásban maradtak, Németh háromszor került helyzetbe, de hol a partjelző, hol az utolsó védő, hol pedig Fiorello kapus megállította.

A huszadik perc után kezdtek magukhoz térni az olaszok, a magyarok pedig elkövették azt az óriási hibát, hogy beálltak védekezni és magukra húzták az ellenfelet. Szerencse, hogy a taljánoknak nem volt türelmük kijátszani a helyzeteket és ellődözték a labdákat, Gulácsinak nem akadt igazán komoly védenivalója, bár a szünet előtti utolsó percekben teljesen beszorultunk.

A második félidőben egy Koman-lehetőség után egyre fokozódott az olaszok nyomása, néha a térfelüket sem tudták elhagyni a magyarok, ám igazán nagy helyzet nem alakult ki Gulácsi kapuja előtt. A 66. percben Rocca mester harmadik cseréjét is meglépte, aminek öt perccel később lett jelentősége, amikor Gentili megkapta második sárgáját. Ekkor Egervári Sándor is lépett, de rendkívül rosszul: Simon András helyett Dudás Ádámot küldte pályára. Ennek nem az lett a következménye, hogy megerősödött a magyar középpálya, hanem, hogy Némethnek már nem volt kivel megtartania az előrevagdalt labdákat.

Mert az olaszok emberhátrányuk ellenére is nyomtak, a 77. percben Gulácsi bravúrjára volt szükség, hogy ne egyenlítsenek ki. A 82. minutumban azonban Bonaventura mesterien ugratta ki Mazzottát, aki közelről egalizált.

Nem örülhettek sokáig az olaszok, újabb három perccel később Bini vágta fel Komant, egyből mehetett zuhanyozni. Alig két perc múlva aztán Szekeres (valamint a két szakvezető) is követhette, bár a magyar védő csak kompenzációs okokból kifolyólag kapott pirosat.



Németh végül legyőzte Albertazzit fotó: mlsz.hu


Újabb gól azonban nem esett, így jöhetett a kétszer tizenöt perc - három napon belül másodszor. Láthatólag egyre jobban fáradtak a magyarok, az olaszok egyenlítése kétszer is centiken múlott: előbb Gulácsi védte ujjheggyel Bonaventura lövését, majd Dudás találta el saját kapufáját!

A hosszabbítás második félideje egy újabb Fiorello-bravúrral kezdődött, amikor Futács löketét öklözte ki. Foggal-körömmel védekezett a magyar válogatott, majd a 112. percben Koman indította egy fantasztikus labdával Némethet, aki elvitte a kifutó kapus mellett és megszerezte a vezetést. Ekkor eldőltnek hittük a meccset, ám a középkezdés után Bonaventura cselezett ki mindenkit, majd kilőtte a hosszú alsó sarkot.

Az újabb olasz gólt azonban újabb piros lap követte, hisz Albertazzi is megkapta második sárgáját. A szabadrúgásból Gosztonyi centikkel vétette el a kaput. Ám ennek a meccsnek nem ő, hanem Koman és Németh kellett legyen a hőse - Oscar Ruiz játékvezető mellett. Szóval, a 117. minutumban a Bari középpályása még az előbbinél is nagyobb passzt adott, az AEK Athén csatára ismét egyedül maradt Fiorellóval és ismét nem hibázott.

Bár az olaszok a hátra lévő percekben sem adták fel, nem tudtak kiegyenlíteni, így ismét a negyeddöntő jelentette számukra a végállomást.

Nem úgy Magyarország számára, amely talán a torna legnagyobb meglepetést okozva bejutott az elődöntőbe és már csak egy karnyújtásnyira került attól, hogy éremmel térjen haza Egyiptomból. Hogy milyen színűvel, arról kedd este lehet majd némi sejtésünk, a Ghána elleni mérkőzés után. Sajnos a csapat szíve, esze és motorja, Koman Vladimir nélkül, aki az olaszok ellen begyűjtötte második sárgáját.

Magyarország - Olaszország 1-1, hosszabbítás után 3-2
Magyarország: Gulácsi Péter-Szekeres Adrián, Debreceni András, Szabó János, Zámbó Bence -Gosztonyi András, Korcsmár Zsolt (Takács Péter 79.), Kiss Máté (Futács Márkó (87.)), Koman Vladimir - Németh Krisztián, Simon András (Dudás Ádám 59.)
Olaszország: Vincenzo Fiorillo - Francesco Bini, Matteo Gentili, Michelangelo Albertazzi, Antonio Mazzotta - Claudio Della Penna (Giacomo Bonaventura 58.), Andrea Mazzarani, Marco Calderoni, Silvano Raggio Garibaldi (Marco Romizi 66.)- Mattia Mustacchio, Gianvito Misuraca (Umberto Eusepi 46.)
gólok: Koman (2., 11-es), Németh (112.,117. ), illetve Mazzotta (82.), Bonaventura (113.)
piros: Szekeres (90.), illetve Gentili (71.), Bini (85.), Albertazzi (115.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: