2010-03-05 22:05:39• hírek • Szatmár.ro

Újabb önkormányzati botrány

Egy új fejezettel gazdagodott a megyei „közéleti szappanopera": ezúttal Érkáváson forrnak az indulatok.

Kaplony, Egri, Túrterebes után most Érkávás község is csatlakozott az önkormányzati botrányokat felvonultató községek közé. A pénteki tanácsülés előtt a tanácsosok nem akarták elfogadni a költségvetést, mivel szerintük abban jogtalanul megítélt plusz juttatások szerepelnek. Kisebb módosításokat követően mégis rábólintottak a döntéshozók a büdzsére.

A tanácsosok egy csoportjának a jelzései alapján a Számvevőszék nemrég vizsgálatot végzett a község polgármesteri hivatalában. A döntséhozók által jelzett visszásságok többsége valósnak bizonyult - legalábbis a jelentés szerint. Így a vizsgált, 2008-as évben több, mint 700 literrel lépte túl a polgármesteri hivatal a megszabott benzinkvótát, két személyt törvénytelenül alkalmaztak: az egyik a földmérő mérnök, aki tanácsos is, így összeférhetetlenség áll fenn az esetében. Ugyancsak jogtalannak állapította meg az ellenőrző szerv a földosztó bizottság tagjainak juttatott 50 szátalékos „veszélyességi pótlékot", valamint a közalkalmazottak által felvett 25 százalékos „készelnléti pótlékot" és „ruhapénzt". Katona József helyi tanácsos elmondása szerint van olyan köztisztviselő, aki fizetése mellett további 150 százalékban vesz fel juttatásokat.

A köztisztviselők pert nyertek a 2008-as, elmaradt jutalékok megkapására, így azokat a hivatal mégis köteles nekik kiadni. A Számvevőszék határozatát az önkormányzat megfellebbezte. Mivel az elmaradt, 2009-es juttatások is szerepeltek most a költségvetésben, a döntéshozók nem akarták elfogadni ezt a javaslatot. Todorán János polgármester (képünkön) elmondta: ezen illetmények visszakapására is per van folyamatban, így valószínűleg mégis kell majd pénzeket leosztani erre a célra a költségvetésből.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: