2010-06-29 19:29:16• hírek • Kocsis Zoltán

Először a legjobb nyolc között Paraguay

A dél-amerikai csapat egy eseménytelen meccs után tizenegyesekkel verte Japánt.

Paraguay és Japán személyében két olyan csapat feszült egymásnak a dél-afrikai világbajnokság utolsó előtti nyolcaddöntőjében, amely még soha nem tudott bejutni a negyeddöntőkbe. Igaz, sok esélyük eddig nem volt ezen hőstett eléréséhez, mivel a dél-amerikaiak eddig háromszor, az ázsiaiak pedig egyszer jutottak túl a csoportkörön.

Aki lüktető, bátor, támadó játékot várt a találkozótól, az nagyon hamar nagyot csalódott: bár Paraguay elenyésző mértékű fölényben játszott szinte végig, ezzel nem tudott mit kezdeni. Egyik csapat sem vállalt fel szinte semmilyen kockázatot, ráadásul rengeteg hibával játszottak a játékosok, így nem túl élénk iramban csordogált a találkozó. Az első félidő derekán úgy tűnt, ez megváltozhat, hisz tíz perc leforgása alatt előbb Barrios szép csele után Kavasima kapusnak kellett nagyot védenie, majd a kontra végén Macui lövése után a felső lécen csattant a labda, végezetül egy szöglet után Santa Cruz elé került a labda, de a paraguayi csatár 13 méterről, középről nem találta el a kaput. Ezzel aztán mindkét gárda el is lőtte a puskaporát, főleg, hogy a szünet előtti percekben Honda bizonyult kissé önzőnek, passz helyett inkább lőtt - természetesen mellé.

A szünet után egy szép kényszerítőzés után Ortigoza került helyzetbe, de Nagatomo blokkolni tudta. Sajnos ez a helyzet is csak szalmalángnak bizonyult, hisz egy-két középre tartó fejestől eltekintve a 78. percig kellett várni, amíg Barreto távoli lövése legalább eltalálta a kaput, majd néhány perccel később Villar kapus előzte meg Okubót.

Japán nagy hangsúlyt fektetett a pontrúgásokra, ám Paraguay ügyesen elkerülte, hogy Honda veszélyes szögből célba vehesse a kaput, a beívelésekben pedig nem sok veszély lakozott. Kissé érthetetlen módon Takesi Okada csatárként játszatta ezen a találkozón az amúgy irányító Hondát, így szinte ő maga semlegesítette legveszélyesebb emberét. Mint ahogy az is furcsa, hogy az utóbbi évek legjobb japán futballistájának, Sunzuke Nakamurának ezúttal sem adott lehetőséget.

Így hát a hosszabbításban is Paraguay volt valamivel veszélyesebb, Kavasimának Valdez (fotó) lefordulása után nagyot kellett védenie, míg a másik kapu előtt csak Honda célt tévesztő szabadrúgása okozott némi izgalmat. A ráadás második félidejében aztán végképp semmit nem kockáztattak a csapatok, ám Japán mégis maga javára dönthette volna el a továbbjutás sorsát: a 116. percben egy védelmi megingás után Okazaki remekül sarkazott vissza az ellenfél tizenhatosán belül, ám Hasebe egy éles szögből leadott lövés helyett továbbpasszolt - pontatlanul.

Jöhettek tehát a tizenegyesek, amelyek sorát az első két pár nem hibázott, a harmadikként lövő Komano viszont a felső lécre bombázta a labdát. Mivel a paraguayi játékosok ezt követően is precízen céloztak, megnyerték az idei világbajnokság első büntető párbaját és történelmük során először bejutottak a legjobb nyolc csapat közé a Honda-mágia nélkül erőtlennek bizonyuló Japán ellen

Paraguay - Japán 0-0
Paraguay: Villar - Bonet, Da Silva, Alcaraz, Morel - Ortigoza (Barreto, 75.) - Vera, Riveros - Santa Cruz (Cardozo, 94.), Barrios, Benítez (Valdez, 60.)
Japán: Kavasima - Komano, Nakazava, Tulio, Nagatomo - Haszebe, Macui (Okazaki, 65.), Abe (K. Nakamura, 81.), Endo, Okubo (Tamada, 105.) - Honda
tizenegyesek: Barreto, Barrios, Riveros, Valdes, Cardozo illetve Endo, Hasebe, Honda
hibázott: Komano

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: