2014-10-25 09:53:25• hírek • (MTI/AFP/AP/Reuters/dpa

Újabb nagy összegek az Ebola megfékezésére

A WHO szerdai mérlege szerint a három leginkább érintett ország egészségügyi hatóságai október 19-éig összesen 9936 fertőzöttet regisztráltak, akik közülük 4877 ember - majdnem minden második - belehalt a vérzéses lázba. Az egészségügyi dolgozók között eddig 443 fertőzést jegyeztek fel, közülük 244-en haltak meg.

Az Európai Unió a Nyugat-Afrikát sújtó ebolajárvány elleni küzdelemre szánt támogatásának egymilliárd euróra emeléséről, Peking csaknem 82 millió dollár értékű segélyről, az Afrikai Unió több mint ezer fős egészségügyi személyzet Nyugat-Afrikába küldéséről döntött pénteken, miközben a magas halálozási aránnyal járó vérzéses láz felütötte a fejét Maliban és New Yorkban is.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke pénteken Twitter-üzenetben jelentette be, hogy az eddig nyújtott 600 millió eurón túl további, összesen egymilliárd euró értékű felajánlásokat tesznek az Európai Unió állam-, illetve kormányfői az ebolajárvány megfékezése érdekében. Nagy-Britannia csütörtök este 100 millió eurót ajánlott fel az eddig közel 4900 ember halálát okozó betegség elleni fellépés finanszírozására.

Hszi Csin-ping kínai államfő pénteken közölte, Kína újabb 500 millió jüan, vagyis csaknem 82 millió dollár értékű segélyt fog nyújtani a járvány elleni küzdelemhez. Hozzátette, a segély címzettjei a járvány által legsúlyosabban érintett országok, Libéria, Sierra Leone, Guinea és nemzetközi szervezetek. A készpénz mellett Peking további szakértők és egészségügyi szakemberek küldését ígérte, valamint jelezte, hogy Kína részt vállalt egy libériai kezelési központ megépítésében.

Nkosazana Dlamini-Zuma, az Afrikai Unió elnöke pénteken közölte: az afrikai országok ígéretet tettek arra, hogy több mint ezer fős egészségügyi személyzetet küldenek az ebolajárvány által leginkább sújtott három nyugat-afrikai országba - Libériába, Guineába és Sierra Leonéba. A Kongói Demokratikus Köztársaság 1000 embert küld három csoportban az érintett térségbe. Az AU elnöke emlékeztetett arra, hogy kelet-afrikai országok a múlt héten több mint 600 embert ígértek.

Marie-Paule Kieny, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgató-helyettese pénteken Genfben úgy nyilatkozott, hogy mintegy kétszázezer ebola elleni védőoltáshoz elegendő oltóanyagot bocsáthatnak rendelkezésre a járvány által leginkább sújtott Nyugat-Afrikában 2015 közepéig. A világszervezet emellett megerősítette, hogy felgyorsítják a kísérleti ebolagyógyszerek fejlesztését és a fertőzés által sújtott területeken való bevetésüket. Kieny azt mondta, a találkozón egyebek mellett a Világbank és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi egészségügyi szervezet is elkötelezte magát amellett, hogy pénzügyi eszközökkel segíti az ebola elleni védőoltások tesztelését, terjesztését és szállítását.

Legalább százmillió dollárral kívánja segíteni az Ebola-járvány elleni harcot Paul Allen, a Microsoft informatikai óriásvállalat társalapítója, aki többek között a vírussal megfertőződött orvosok Nyugat-Afrikából való elszállítását akarja támogatni a honlapján csütörtökön közzétett információk szerint.
Eközben az első ebolás megbetegedést jelentették pénteken Maliban, az afrikai országban egy kétéves kislánynál állapították meg a kórt. A mali egészségügyi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a gyermek a szomszédos Guineában kapta el a vírust.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön azt közölte, "meglehetősen biztos" abban, hogy a Libériát, Guineát és Sierra Leonét sújtó járvány nem terjedt át a szomszédos országokra. A világszervezet már korábban azt ígérte, hogy szakértői csoportokat küld a továbbterjedés szempontjából leginkább veszélyeztetettnek tartott Maliba és Elefántcsontpartra, hogy felmérje az ottani hatóságok felkészültségét. A WHO szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, három szakértőjük már Maliban tartózkodik, hogy felmérje a helyzetet, négyet a következő napokban küldenek a nyugat-afrikai országba.

Újabb városokban jelent meg a járvány

A hatóságok szerint pozitív lett az ebolavírusra elvégzett tesztje az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet egy nemrég Nyugat-Afrikában járt amerikai orvosának, aki csütörtökön került kórházba New Yorkban. A férfi a negyedik ebolás beteg az Egyesült Államokban és az első New Yorkban.

A 33 éves Craig Spencer több mint egy hete tért vissza Amerikába Guineából. Szerdán láz és hasmenés lépett fel nála, csütörtökre rosszabbul lett, ekkor tájékoztatta a hatóságokat. Az ebola-betegség kezelésére alkalmas manhattani Bellevue Kórházba szállították, elkülönítve ápolják. A New York-i hatóságok igyekeznek feltérképezni, hogy az orvos kikkel lépett kapcsolatba az elmúlt napokban, valamint azonosítani azokat, akik megfertőződhettek. Craig Spencer metrón utazott és taxiba is ült a tünetek megjelenése előtt - közölték a hatóságok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: