2013-12-14 16:07:18• hírek • MTI

Újabb náci lágerőr ellen nyomoznak a német hatóságok

Gyilkosság gyanújával nyomozást indított a berlini ügyészség az egykori dachaui náci koncentrációs tábor egy volt őre ellen, akit a Simon Wiesenthal Központ Utolsó esély 2 elnevezésű akciója révén találtak meg.

A Bild című német lap pénteki beszámolója szerint a 87 éves, Berlinben élő férfi számos alkalommal büszkélkedett azzal, hogy meggyilkolt foglyokat Dachauban, erről pedig tanúk bejelentést tettek a Simon Wiesenthal Központnál.

A férfi 1943 végétől 1945 áprilisáig volt őr a dachaui táborban. A Bildnek elmondta, hogy már tizenéves fiatalként jelentkezni akart az SS-be, mert azt hallotta, hogy "jó mulatság" a náci párt fegyveres alakulatában szolgálni. A koncentrációs táborban végzett munkájáról egyebek közt elmondta, hogy az őrök és a foglyok között "bizonyos értelemben bajtársi kapcsolat" alakult ki, hiszen állandóan együtt voltak és ugyanazt ették.

Emberölésről, tömeggyilkosságról elmondása szerint nem szerzett tudomást. "Amikor a bűnözők közül valaki bajt csinált, jelentettem az esetet, és az illetőt elvitték a különtáborba. Néhányukat soha nem láttam többé, de nem érdeklődtem utánuk, mert nem akartam azt a benyomást kelteni, mintha bármi közöm lenne hozzájuk" - mondta a férfi a lapnak. Hozzátette: "Aki annyira buta, hogy nem engedelmeskedik, azon nem lehet segíteni. Én nem is akartam segíteni. Élni akartam" - idézte a Bild az egykori koncentrációs tábor őrét.

A még élő náci háborús bűnösök felkutatásán dolgozó Simon Wiesenthal Központ júliusban indított köztéri plakátkampányt Németországban. A plakáton az auschwitzi haláltábor bejárata látható egy fekete-fehér felvételen, valamint egy szöveg, amely szerint "késő, de nem túl késő" felelősségre vonni a náci háborús bűnösöket. A nyomravezetők 25 ezer euró jutalmat kapnak - olvasható a hirdetéseken.

A központ november végén közölt adatai szerint az Utolsó esély 2 program a vártnál eredményesebb, a bejelentések alapján 111 személyt azonosítottak. Legnagyobb részük, több mint nyolcvan ember Németországban él. A központ kutatói négy ügyet átadtak az illetékes német nyomozóhatóságnak. Ezek egyike a dachaui koncentrációs tábor Berlinben élő egykori őrének esete.

A dachaui az első állandó koncentrációs tábor volt a Harmadik Birodalomban. 1933 márciusában, Hitler hatalomra jutása után néhány héttel egy volt lőszergyár területén hozták létre Münchentől 20 kilométerre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: