2014-02-11 14:37:13• hírek • MTI

Újabb munkatábor-parancsnokot jelentettek fel

Az egykori cernavodai munkatábor egyik parancsnoka, Florian Cormos elleni feljelentéssel folytatódik a "kommunista pribékek" tavaly kezdődött felelősségre vonása - közölte kedden a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) vezetője.

Az intézet 35 olyan, még életben lévő személyt azonosított tavaly, akik a kommunista rendszer elnyomógépezetéhez tartoztak, és bizonyíthatóan emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el. Az IICCMER feljelentése alapján azóta az ügyészség bíróság elé állított két volt börtönparancsnokot, egy harmadik pedig a vádemelés előtt meghalt.

A most 87 éves Cormos a negyedik a 35-ös listán. Az IICCMER szerint 1953 elején mindössze négy hónapig volt a munkatábor parancsnoka, de az általa elrendelt embertelen bánásmód - az erőszak, kínzás, éheztetés, orvosi ellátás megtagadása - miatt ebben az időszakban 115 politikai fogoly vesztette életét és 400 vált munkaképtelenné.

Gyakorlatilag naponta meghalt egy ember Cormos kivégzőtáborában és a táborparancsnok kegyetlenségét a kommunista hatóságok sem tűrték el: nem az elkövetett bűnök miatt, hanem azért mert kitudódott és gyakorlatilag felére csökkentette a Duna-Fekete-tenger csatorna építésén dolgozó tábor munkavégző képességét - közölte keddi sajtóértekezletén Andrei Muraru, az IICCMER ügyvezető elnöke.

Hozzátette: Cormos ellen - Sztálin halála után - fegyelmi vizsgálat indult, életfogytiglani kényszermunkára ítélték, de három év múlva, 1957-ben kiengedték és 1972-ig különböző büntetésvégrehajtó intézetekben dolgozott kiképzőtisztként. A volt munkatábor-parancsnok jelenleg Nagyváradon él.

Az IICCMER nyilvánosság elé tárt részletes feljelentései nyomán a román média tág teret szentelt az utóbbi hónapokban a kommunizmus idején elkövetett, politikai hátterű bűnöknek, amelyek a konkrét történetek és a szereplők ismeretében sokkal nagyobb visszhangot keltettek a közvéleményben, mint a korábban közölt statisztikai adatok.

A máramarosszigeti börtönmúzeum mellett működő kutatóintézet közlése szerint Romániában több mint 600 ezer embert ítéltek el és zártak börtönbe politikai okok miatt 1945 és 1989 között, a kommunista rendszer idején.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: