2012-08-17 14:47:13• hírek • MTI

Újabb miniszterjelölttel szemben merült fel gyanú

Gyanúsítgatások lengik körül Romániában az igazságügyi miniszteri posztra javasolt Mona Pivnicerut, miután olyan fénykép került nyilvánosságra róla, amely szerint beült a korrupció miatt két év börtönbüntetésre elítélt Adrian Nastase volt román miniszterelnök fiának autójába.

A bizonyító erejűnek tekintett fényképet a Romania Tv hírtelevízió mutatta be.

Adrian Nastasét júniusban ítélték jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre, miután a román legfelső bíróság vétkesnek találta abban, hogy törvénytelenül finanszírozta államelnök-választási kampányát 2004-ben. A politikus ezt követően öngyilkosságot kísérelt meg, jelenleg börtönkórházban van. A fénykép nyilvánosságra kerülése után Pivniceru kijelentette: nem tudta, hogy a szóban forgó gépkocsi Nastase fiáé, neki egy hölggyel kellett találkoznia, akihez baráti kapcsolat fűzi. A román média szerint az említett hölgy korábban Nastase parlamenti irodájában dolgozott.

Pivniceru a botrány kitörése után felvetette annak a lehetőségét, hogy visszalép a miniszterjelöltségtől, bár szerinte nem vétett semmit. Victor Ponta miniszterelnök azonban később cáfolta, hogy Pivniceru visszalépne, és közölte, hogy ő sem fogja módosítani jelölését. Ponta augusztus 6-án jelentette be, hogy kormányátalakítást hajt végre, és Pivnicerut javasolta az igazságügyi tárca élére. Pivniceru jelenleg a legfelső bírói tanács tagja, amelynek még meg kell tárgyalnia a miniszterjelöltnek a testületből való kiválását.

A május elején hatalomra került Ponta-kormány több miniszterének és miniszterjelöltjének is le kellett mondania vagy vissza kellett lépnie. Ioan Mang oktatási miniszter plágium vádja miatt kényszerült lemondásra. Az elmúlt három és fél hónapban csak az oktatási tárca élén három miniszter volt. Az első oktatási miniszterjelölt, Corina Dumitrescu visszalépett, miután még az új kormány beiktatása előtt kiderült, hogy meghamisította életrajzát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: