2009-07-15 13:23:34• hírek • Kokes János

Újabb magyar párt Szlovákiában

Folynak az előkészületek egy harmadik szlovákiai magyar párt megalakítására - írta a Bumm.sk című szlovákiai magyar hírportál.

A Bumm szerint az "autonómiaharcos" Bósza János augusztus 8-án Révkomáromban kezdi el a Jogegyenlőségért Magyar Polgári Párt (JMPP) bejegyezéséhez szükséges 10 ezer aláírás összegyűjtését.

Az új párt kezdeményező bizottsága a tervek szerint augusztus 8-án, szombaton tartja első összejövetelét Komáromban - közölte Bósza. Még ugyanazon a napon el is kezdik gyűjteni az aláírásokat.

Bósza szerint az új párt jelszava „Esélyegyenlőséget az élet minden területén!" lehetne. „Minden polgárnak - legyen magyar, roma, rutén, szlovák vagy más nemzethez, etnikumhoz tartozó állampolgára a Szlovák Köztársaságnak - legyenek azonos jogai, lehetőségei és kötelességei" - tette hozzá.

Mint elmondta természetesen a most alakuló pártnak közel sincs akkora háttere, mint a Magyar Koalíció Pártját elhagyó Bugár Béla és parlamenti képviselőtársai által megalapított Hídnak, ezért becslése szerint akár négy hónapig is eltarthat, amíg összegyűlik a szükséges 10 ezer aláírást.

Arra a kérdésre, kik és hányan jelezték már részvételüket a párt első, koordinációs ülésén, kitérő választ adott. Megjegyezte azonban, hogy néhányan eljönnek azok közül, akik 2007 júliusában részt vettek a Dél-Fölvidéki Autonómia Tanács alakuló ülésén. Hozzátette, egy civil szervezet is már jelezte, segít az aláírások gyűjtésében.

A terv az, hogy augusztus folyamán Párkányban, Pozsonyban és Dunaszerdahelyen lakossági fórumok keretében is gyűjtenék az aláírásokat. Bósza János júniusban jelentette be, hogy új pártot szervez, mely nyíltan felvállalná az autonómia ügyét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: