2009-10-23 14:37:15• hírek • Gozner Gertrud

Újabb légitársaságokat várnak

Néhány hónappal ezelőtt Szatmárnémeti repülőterén megkezdődött egy új navigációs rendszer beszerelése, amelynek segítségével a gépek rossz látási viszonyok (köd, alacsony felhőtakaró) között is biztonságos körülmények között tudnak leszállni.

A beruházást végrehajtó ROMATSA (Romanian Air Traffic Services Administration) cég jelenlétében a héten befejeződött a rendszer beszerelése és leellenőrzés. Azonban ahhoz, hogy teljes kapacitással működjön, még néhány kisebb igazításra lesz szükség. Hasonló rendszerek működnek a kolozsvári, szebeni, krajovai, marosvásárhelyi repülőtereken, és hamarosan a bukaresti Baneasa és a nagybányai légikikötőkben is felszerelik.

Az új rendszer segítségével a pilóta csökkent látási viszonyok mellett a leszálló pálya minden adatáról értesül, mivel az megadja a vezetőnek az ideális leszállási szöget, amelyben biztonságosan leteheti a gépet a földre.

Az új landolási rendszer beruházási értéke 720 ezer euró, amelyből a 380 ezer euró a berendezés értéke, 340 ezer euró pedig a munkadíj, amit teljes egészében központi támogatásból fedezett a megyei tanács - tudtuk meg Csehi Árpád elnöktől. A Megyei Tanács elnöke azt reméli, hogy a reptér ezáltal megnövekedett biztonsága más légitársaságokat is a városba fog vonzani.

Ugyanakkor Margineanu Éva, a megyei tanács jogi bizottságának vezetője szerint a megítélt támogatások nem állnak egyensúlyban a repülőtér által nyújtott szolgáltatásokkal. Margineanu úgy véli, a repülőtér menedzsmentje nem tesz semmit a szatmári légikikötő fejlesztésért, az, hogy napi járatok vannak Bukarestbe, a fővárosba ingázó képviselők érdeme.

Ennek kapcsán a megyei tanács tagja egy jelentést kér a repülőtér vezetőitől, hogy kiderülhessen milyen terveik vannak a jövőre nézve, mire fordítják a támogatásokat. Ilyen összegek mellett az a legkevesebb, hogy más repülőtársaságok is eljutnak Szatmárnémetibe - tette hozzá Margineanu. Csehi szerint a támogatások nagy összege azért indokolt, hogy a  reptér megtarthassa a nemzetközi jellegét. A reptér gazdálkodása a Megyei Tanács következő ülésén kerül ismét terítékre.



Modern navigációs rendszerrel dolgoznak immáron a szatmári reptéren


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: