2015-10-21 15:34:43• hírek • Szatmár.ro

Újabb különleges, ritka állat született Nyíregyházán

A kis sörényes hangyászt már a nagyközönség is láthatja az Állatpark Viktória házában. Az 1 hetes kb. 1500 grammos testtömegű kölyök miniatűr változata 40 kilogrammos szüleinek.

Ez a különleges kinézetű állat rovarokkal táplálkozik, és teste minden porcikája ehhez alkalmazkodott. Megnyúlt állkapcsában nincsenek fogak, helyette hosszú, villámgyors nyelvével kapja el a termeszeket, percenként akár 150 rovart is tud zsákmányolni. Ráadásul nyelvét kis tüskék borítják, mellyel akár 60 centiméter mélyre is be tud hatolni a hangyajáratokba.  A speciális étrendhez nem csak rágó és emésztőszervei módosultak, hanem anyagcseréjének sebessége és mozgása is. Gyomra például nem termel sósavat, a táplálék lebontásában az elfogyasztott hangyák testének hangyasav tartalma segíti.

Mellső lábain 5-5 ujja van. A második és a harmadik ujjon erős karmok nőttek, melyek segítségével játszi könnyedséggel tépi fel a termeszvárak betonkeménységű falát is. A karom védekezésre is szolgál: ha az állat veszélyben érzi magát, hátsó lábra áll, s a mellső lábain lévő 10 centiméter hosszú karmaival csapkod a támadója felé. Az is előfordul, hogy magához szorítja és összeroppantja ellenfelét.

Az egy éve Nyíregyházán élő sörényes hangyász (Myrmecophaga tridactyla) tenyészpár, a 3 éves Manka és a 2 éves Marvin dán állatkertekből érkezett tenyészprogram keretében, hogy a park Viktória házának - mely a különleges és fura kinézetű állatok gyűjteménye - kollekcióját gazdagítsák.

Táplálékuk - mivel a napi nagy mennyiségű hangya és termesz nem biztosítható - a speciális hangyásztáp mellett, darált marhahúsból, lisztkukacból és gyümölcspépből áll.

A kis hangyász 180 napi vemhesség után született, s világra jötte után már 20 perccel anyja hátán lovagolt. Mivel színezete ugyanolyan mint az ivarérett állaté, anyja hátába „olvadva" kiváló rejtőszínt jelent számára a természetben a ragadozókkal szemben.

Bár a kicsi már most képes az önálló járásra, az anyján való utazást 6-8 hónapos koráig előnyben fogja részesíteni. A kicsi zavartalan növekedése és nyugalma érdekében az eddig társbérletben élő bolíviai mókusmajmokat elkülönítették tőlük.

Mivel ennek az emlősállatnak a legalacsonyabb a testhőmérséklete - mindössze 32.7 Celsius fok - ezért az anyaállat nagy legyezőszerű farkával takarja be kicsinyét alvás közben.

Bár egy nap akár 15 órát is képes alvással tölteni, a szerencsésebb látogatók már láthatják az anyaállatot és kicsinyét is a Viktória ház belső kifutórendszerében

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: