2009-03-12 18:07:41• hírek • Parajdi Andrea

Újabb közvita a szemétszállítási díjról

Talán csak abban az egy dologban értettek egyet a csütörtök délután megszervezett közvita résztvevői, hogy mindenkinek fizetnie kell a szemétszállításért. Arra, hogy milyen módon mérjék fel kik azok, akiknek nincsen szerződése a Florisallal - mindenkinek van elképzelése. Természetesen más és más...

A csütörtök 14 órától immár másodjára megtartott közvitán, úgy a speciális szemétszállítási díj, mint pedig a város köztisztági szabályzata témaként szerepelt. A jelenlévők számos módosítási javaslatot indítványoztak mindkét kérdéskör kapcsán. A legnagyobb vita egyértelműen a speciális szemétszállítási díj bevezetése körül alakult ki.

Két nagy probléma van a speciális szemétszállítási díjjal kapcsolatban - hangzott el többször is a közvitán. Az egyik akkor kezdődött, amikor a városi tanács azt a határozatot hozta, hogy nyilatkozat benyújtására kötelez minden szatmárnémeti lakost, amellyel felméri hányan élnek egy-egy háztartásban. Ezzel a módszerrel meghatározható lett volna a nem szerződött személyek száma is, azonban az intézkedés felháborodást váltott ki a lakosság körében. A másik probléma, amit sokan kifogásolnak, hogy miért egy vállalattal lehet, sőt kötelező szerződni a hulladék elszállításra?

Ioan Drimus, a Szatmárnémeti Adóhivatal vezetője ismertette a speciális szemétszállítási díj alkalmazásának elképzeléseit, s elmondta a legnagyobb probléma az, hogy nincsen egy nyilvántartás arról, hogy az egyes háztartásokban hányan élnek. A nyilatkozatok leadása ezt a célt szolgálta volna, azonban a városi tanács határozatát a Prefektúra megtámadta, így ez az intézkedés sem lett eredményes.

Boér Ádám, az EKE képviselője Sepsiszentgyörgy példáját emlegette, ahol törvényes keretek között, komolyabb viták nélkül sikeresen bevezették a speciális szemétszállítási díjat. Azt is kihangsúlyozta, hogy véleménye szerint nem feltétlenül a lakások tulajdonosainak, hanem azoknak kellene nyilatkozatot leadniuk, akik a lakásokban élnek, hiszen ők azok, akik igénybe veszik a Florisal szolgáltatásait.

Kereskényi Gábor, alpolgármester azt az ötletet vetette fel, hogy a nyilatkozatok leadását más úton, akár faxon is meg lehessen oldani, ne kelljen ismét mindenkit berendelni az Adóhivatalhoz. Elhangzott az a javaslat is, hogy csupán azokat kötelezzék nyilatkozat benyújtására, akik nem kötöttek szerződést. Felmerült az az ötlet is, hogy lakótársulatok létrehozását kellene szorgalmazni, így lehetővé válna, hogy minden lépcsőházból egy személy, a lakótársulat elnöke intézze el az ottlakók helyett is a nyilatkozatok leadását. A közvitán elhangzottakról a városi tanács tagjai külön egyeztetnek majd.

Javaslatok tehát tucatjával vannak, konkrétum azonban csak annyi: mihamarabbi döntésre van szükség, hiszen a tervek szerint legalább május 1-től életbe kellene lépnie a speciális szemétszállítási díjnak.

Másodjára tartottak közvitát a köztisztasági szabályzatról és a szemétszállítási díjról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: