2011-05-25 08:45:08• hírek • MTI

Újabb korrupciós ügy

Laurentiu Mironescu
Laurentiu Mironescu

Korrupciós bűncselekmények gyanújával magas rangú román belügyminisztériumi vezetőt vettek kedden őrizetbe, akit Emil Boc miniszterelnök egy nappal korábban menesztett tisztségéből.

Az ügyészek és a rendőrök egy újabb felgöngyölített vámbotrány ügyében több tucatnyi házkutatást tartottak Bukarestben és Konstancában. A tömegtájékoztatási eszközök szerint a minisztériumi vezető mellett egy szenátort és huszonnyolc vámost is kihallgatott a vádhatóság.

Az ügyészek szerint a most leváltott Laurentiu Mironescu magas rangú belügyminisztériumi vezető és Mircea Banias demokrata párti szenátor visszaélt hivatali befolyásával. Az eddigi vizsgálatok szerint közbenjártak annak érdekében, hogy egyes, a konstancai kikötőbe érkező szállítmányokat ne vessenek vámvizsgálat alá.
A Gandul napilap szerint a belügyi vezető és a kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) szenátora kőolajtermékeket tartalmazó szállítmányok átengedése érdekében tett "sikeres" lépéseket, ezáltal egymillió eurós kár érte a román államot.

Más hírforrások tudni vélik, hogy Kínából érkezett rakományok ügyében vizsgálódnak az ügyészek. A hírforrások szerint a konstancai kikötőből Bukarestbe szállították a rakományokat, amelyeket a fővárosban sem vámoltak meg a "magas szintű közbenjárásnak köszönhetően". Kommentátorok megjegyzik: Mironescu és Banias egyaránt jól ismeri a vámosok világát, hiszen korábban mindketten betöltötték a konstancai kikötő igazgatói tisztségét.

Az ügyészségi vizsgálat nyomán Traian Igas belügyminiszter Mironescu leváltását javasolta a miniszterelnöknek, aki hétfőn jóváhagyta a tárcavezető döntését. Ugyanazon a napon az ügyészek meghallgatták Mironescut és a szenátort. Ez utóbbi az ügyészségi kihallgatásról távozva úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy tudomása szerint bűnvádi eljárást indított ellene a vádhatóság.

A román korrupcióellenes ügyészség az idén több mint kétszáz, a román-moldáv, a román-ukrán és a román-szerb határon dolgozó határrendőrt és vámost tartóztatott le. Vádat is emelt ellenük amiatt, hogy szemet hunytak a cigarettacsempészet fölött, és kenőpénzt fogadtak el az illegális szállításban érdekeltektől.

Románia Bulgáriával együtt már az idén szeretne csatlakozni a schengeni övezethez. Az eredetileg tavaszra tervezett csatlakozás ellen több európai uniós tagállam kifogást emelt. Azt nehezményezték, hogy a két országban még mindig túlságosan kiterjedt a korrupció.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: