2011-03-04 08:59:57• hírek • MTI

Újabb korrupciós botrány

Előzetes letartóztatásba helyezték a román adóhivatal egyik magas rangú vezetőjét, akit azzal gyanúsítanak az ügyészek, hogy összesen 1,8 millió euró kenőpénzt kért egy üzletembertől, hogy ez utóbbi vállalata számára kedvező döntések szülessenek az adóhivatalban.

Nicolae Adrian Gavrila pénzügyi szakértőt, aki magas rangú tanácsadóként dolgozik a román országos adóhivatalban, egy üzletember jelentette fel a román korrupcióellenes ügyészségen. Az ügyészek szerint Gavrila 2007 és 2008 között 120 ezer eurót kapott a feljelentést tevő üzletembertől azért, hogy ez utóbbi cégének a számláit tartozások miatt ne zárolja az adóhatóság. Az ügyészek szerint Gavrila 2008-ban ugyanattól az üzletembertől újabb 400 ezer euró kenőpénzt kért.

A tanácsadó olyan színben tüntette fel önmagát, hogy befolyása van az országos vámhatóság egyik magas rangú vezetőjére, és el tudja intézni az üzletembernek, hogy közel ezer tonna dohányáruját jövedéki adó kifizetése nélkül Olaszországba szállíthassa. Két évvel később a tanácsadó újabb 200 ezer eurót kért az üzletembertől - állítják az ügyészek -, mégpedig azért, hogy a vámhatóság feloldja a zár alól az üzletember időközben lefoglalt dohányáruját.

Időközben a feljelentő maga is megszólalt a román sajtóban. Úgy nyilatkozott, hogy a kenőpénzt Sorin Blejnar, a román országos adóhatóság elnöke nevében kérte tőle a két személy. Ez már a második olyan korrupciós ügy, amely nyomán a román sajtó azt sejteti, hogy az adóhatóság elnöke is érintett lenne a korrupcióban.  
Blejnar az újabb vádak után is tagad, és azt állítja: az üzletember pusztán bosszút akar állni az adóhatóságon amiatt, hogy eljárást indítottak ellene.

Romániában az elmúlt hetekben több korrupciós botrány borzolta a kedélyeket. A román-szerb, a román-ukrán és a román-moldáv határon több mint száz határrendőrt és vámost tartóztattak le korrupció gyanújával. Ebben az időszakban az országos vámhatóság vezetőjét is menesztette Emil Boc miniszterelnök, miután az ügyészég bűnvádi eljárást indított a vámfőnök ellen azzal gyanúsítva őt, hogy kenőpénz fejében nevezett ki egy személyt egy határátkelő vezetői posztjára.


Letartóztatták az ANAF magas rangú tisztviselőjét
Letartóztatták az ANAF magas rangú tisztviselőjét


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: