2013-08-01 17:52:59• hírek • Kocsis Zoltán

Körforgalom kerül a megye egyik legvéresebb útkereszteződése helyére

Szatmár egyik legveszélyesebb útkereszteződése volt, ahol rengeteg súlyos közlekedési baleset történt az elmúlt évékben. Személygépkocsi vagy teherautó, ha Nagybányára, Avasfelsőfaluban vagy Ukrajnába akart eljutni, itt haladt át. Még neve is van: a hírhedt Forduló. Egy hónap múlva már körforgalom áll a helyén.

Szatmárnémetiből a 19-es országúton lehet eljutni Sárközújlakra, majd tovább Józsefházára, Nagybányára és ezen az úton indul el az is, aki Avasfelsőfaluba vagy Máramarosszigetre menne. Vagy éppen Túrterebesen, Halmin keresztül Ukrajnába. Mindegy, hogy személygépkocsival vagy teherautóval - a forgalom áthaladt a Fordulónak nevezett kereszteződésen Gombáspuszta és Sárközújlak között. Ilyen körülmények között magyarázható a számtalan súlyos és kevésbé súlyos baleset, ami ott történt.

Ennek az áldatlan állapotnak szeretne véget vetni a megyei tanács, amely úgy döntött, körforgalmat építtet a kereszteződés helyére. Ennek kiváló alkalmat biztosított az a felújítási munka, amely 2012 tavaszán kezdődött. A körforgalom megépítése azonban az idei évre maradt - az autósok legnagyobb bosszúságára, akik hosszú hónapokig mérgelődhettek a helyszínen kialakult aszfalt-szintkülönbségek miatt.

Jelenleg azonban gőzerővel folyik a munka és a kivitelező, a magyarországi Vakond kft, ígérete szerint legkésőbb egy hónap múlva át is adják a körforgalmat. Ottjártunkkor éppen a Magyarországon gyártott szegélykövet várták a munkások. Kovács Csaba művezető elmondása szerint azonban ez az egyetlen anyag, amit nem Romániában állítottak elő.

„Hogy mikor végzünk a munkával, az nagyban függ az időjárástól. Ha minden kedvezően alakul, akkor augusztus végére elkészülünk. Ekkor hozzuk le a gépsort, amely leaszfaltozza ezt a körforgalmat és a Sárközújlak központjában lévőt is", mondja.

Mert hogy a kisváros iskolájával szemben szintén épül egy - ott, ahol el kell térni vagy Nagybánya, vagy Avasfelsőfalu irányába. Pontosabban épült, mert az már majdnem kész van.

„Ami csak mozdítható, mindent loptak már el", meséli a művezető. „El nem tudom képzelni, hogy a műanyag táblákat mire használhatják, ám abból is sok tűnt el. De volt rá példa, hogy egy fél raklap térkövet is elvittek reggelre", folytatja. „Nem kell azonban azt hinni, hogy ez csak Romániára vagy Erdélyre jellemző. Magyarországon ugyanez a helyzet", teszi hozzá.

Mégis van egy jelentős különbség a magyarországi és az itteni emberek között. „Azt veszem észre, hogy az itteni sofőrök sokkal türelmetlenebbek: dudálnak, kiabálnak. Amikor útlezárás volt és forgalmi lámpával próbáltuk irányítani a forgalmat, embert is ki kellett állítani, mert az autósok semmibe vették a lámpa piros jelzését" mesélte meghökkenve.

„A körforgó lassítja a forgalmat, de gyorsítja a kereszteződésen való áthaladást. Akik Halmi felől jöttek, sokszor percekig nem tudta ráfordulni a főútra", mondja a szakember. Hasonlóan vélekedik Sárközújlak polgármestere is. „Baleset-megelőzés szempontjából fontos a körforgalom. Főleg a Fordulónál rengeteg volt a baleset, de én örülök ennek a körforgalomnak is, ami itt van a központban", mondta Piricsi Artúr.

korforgalom from Szatmar.ro on Vimeo.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: