2012-05-15 12:05:22• hírek • Póti Orsolya

Új lehetőségek a könyvtáraknak a Biblionet révén

A Biblionet Országos Könyvtárfejlesztési Program keretében május 15-én szakmai továbbképzésre került sor a Szatmár Megyei Könyvtárban. A tanfolyam keretében a Romániai IREX Alapítvány két szakembere látta el tanácsokkal megyénk könyvtárosait.

A Biblionet országos program második tanfolyamára került sor Szatmárnémetiben május 15-én, kedd délelőtt 10 órától. A szakmai képzésen résztvevőket Ardelean Mircea, a Szatmár Megyei Könyvtár igazgatója köszöntötte, elmondván azt, hogy az elmúlt másfél évben sikerült komoly erőfeszítésekkel több jelentős projektet elindítani, ezáltal új, minőségi könyvtári szolgáltatásokat megvalósítani.

„Az ingyenes internetes terem megnyitását elsősorban a Biblionet Országos Programban való részvétel tette lehetővé; a könyvtár olvasótermében laptopok, számítógépek, fülhallgatók és egyéb számítástechnikai eszközök állnak a használók rendelkezésére." - magyarázta Ardelean.

A szakmai továbbképzés első felében a Romániai IREX Alapítvány két szakembere - Anca Rapeanu és Daniel Pop - tartott előadást. Rapeanu elsősorban a program jelentőségéről beszélt, ismertette az alapítvány tevékenységét,  majd az új internetes könyvtári szolgáltatások terén hasznosítható honlapokat mutatott be.

„A Biblionet hálózatba bekapcsolt, modern technikai eszközökkel és internettel ellátott helyi könyvtárak nem csak az egyes személyek számára nyújtanak internetezési lehetőségeket, hanem például képzéseket, közösségi programokat is lehet ezekben a könyvtárakban szervezni. A program júniustól további fejlesztésekre nyújt lehetőséget, bátorítva az intézményvezetőket arra, hogy új projektekbe kapcsolódjanak be és új szolgáltatásokkal bővítsék az intézményeket." - nyilatkozta Rapeanu. 

A képzés utolsó felében Ardelean ismertette az eddig elért eredményeket, majd a könyvtári anyag digitalizálásának fontosságáról beszélt, hangsúlyozván azt, hogy a jövő könyvtárainak elengedhetetlen dokumentumai az elektronikus dokumentumok, mind állományvédelmi okokból, mind a felhasználók távoli hozzáférése biztosítása érdekében.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: