2012-10-22 14:17:37• hírek • Póti Orsolya

Újabb koncertnek ad otthont a Nagy Zsinagóga

Nógrádi Gergely, a fiatal generáció kiemelkedő tehetséggel megáldott kántora.
Nógrádi Gergely, a fiatal generáció kiemelkedő tehetséggel megáldott kántora.

A Szatmári Zsidó Hitközség és a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ szervezésében október 24-én koncertre kerül sor szatmárnémeti Nagy Zsinagógájában. A rendezvény keretében magyarországi előadók, többek közt kántorok és egy operaénekes lépnek fel.

Október 24-én, szerda délután 17 órától magyarországi előadók kalauzolják a közönséget a zsidó zene különleges világába. A Szatmári Zsidó Hitközség és a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ meghívottjai olyan előadók, mint Nógrádi Gergely kántor, Zucker Immánuel, Szerdócz Ervin rabbi helyettes, Székelyhídi Hajnal operaénekes és Neumark Zoltán orgona-, illetve zongoraművész.

Nógrádi Gergely a fiatal generáció kiemelkedő tehetséggel megáldott kántora, aki komolyzenei múltjának, valamint neves mestereinek köszönhetően káprázatos profizmussal szólaltatja meg a zsidó liturgia, a hagyományos dalok és a klasszikus zene dallamait is. Tehetségét nem csak Magyarországon, de nemzetközi szinten is bizonyította.

Zucker Immánuel nem csak a magyar zsidó élet nagyjainál folytatott tanulmányokat, hanem New Yorkban, Joseph Malovany ortodox kántornál is tovább mélyíthette tudását, és rendszeresen sort kerít rá, hogy saját közösségén kívül más, segítségre szoruló gyülekezetekben is énekeljen. Biztonsággal mozog a kántori művészet minden dallamában, legyen az ortodox, jiddis vagy hászid zene.

A romániai származású Szerdóc Ervin 1997-ben beiratkozott az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem művelődéstörténész szakára, emellett a hitélettel is foglalkozni akart, ezért elvégezte a liturgiai előadó-, és a kántorképző szakokat is.

A szerda esti koncert hölgy fellépője Székelyhídi Hajnal operaénekes lesz, aki több alkalommal is fellépett Klein Judit művésznővel, akit alig két hónapja köszönthettünk városunkban egy klezmer koncert keretében. Az előadóművészeket orgonán Neumark Zoltán kíséri.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: