2011-09-09 14:30:07• hírek • Póti Orsolya

Négyezer évnyi történelem panorámafestményen

Gigantikus panorámafestményen örökítette meg a zsidó nép történelmét Corvus-Kora Róbert, magyarországi képzőművész. A holokauszt áldozatainak emlékére készített 4,5 x 9 méteres történelmi festmény szeptember 22-ig tekinthető meg a Szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Házában.

A kép bemutatójára szeptember 9-én, pénteken került sor az Országos Zsidó Szövetség és a Szatmári Zsidó Hitközség szervezésében. A rendezvényt Décsei Miklós, a Szatmári Zsidó Hitközség elnöke nyitotta meg, aki röviden ismertette a magyarországi szobrász és festőművész életútját, végezetül pedig örömét fejezte ki az iránt, hogy Szatmárnémetiben is megcsodálható az a festmény, amely montázs-szerűen mutatja be a zsidóság történetét, az ősatyák korától egészen a mai Izraelig.

Décsei után Corvus-Kora Róbert vette át a szót, aki elmagyarázta miért is érezte úgy, hogy foglalkoznia kell ezzel a témával, a zsidóság történelmével. „A 20. század közepén nagy tragédia történt a zsidó néppel. Azért éreztem úgy, hogy foglalkoznom kell ezzel, hogy nyissa fel a szemét az embereknek és figyeljenek fel jobban erre a tragédiára. Mielőtt hozzáfogtam volna alkotni, egy éven át szakemberek segítségével készültem és tanulmányoztam a zsidóság történetét, majd egy télen keresztül dolgoztam a panorámaképen." - mondta el Corvus-Kora.

Ilyés Gyulát, Szatmárnémeti polgármesterét érte az a megtiszteltetés, hogy leleplezze a "Holokauszt" című alkotást, ezt követően pedig a művész részletesen bemutatta a közönségnek gigantikus művét.

A magyarázat során a résztevők előtt világosabbá váltak a festményen szereplő expresszionista és a szimbolista részletek, és még értelmezhetőbbé vált a zsidó nép múltja békeidőben, a deportálás és a népirtás korszaka, valamint a jelen és jövőkép, amit a változatos színek és különböző festészeti technikák tettek igazán hatásossá.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: