2011-09-22 15:01:57• hírek • Póti Orsolya

Újabb kiállítást látogathatnak a művészetkedvelők

Kovács Emil Lajos és Talpos Erzsébet szatmári képzőművészek festmény kiállításának megnyitójára került sor szeptember 22-én, csütörtök délután. Az érdeklődők október 16-ig tekinthetik meg a gazdag tárlatot.

Két szatmári képzőművész kiállítását szervezte meg a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesülete, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, valamint a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ. Ez alkalommal Kovács Emil Lajos és Talpos Erzsébet képzőművészek alkotásait mutatják be a művészetkedvelő közönségnek.

A tárlatot Gergely Csaba, a Szatmári Alkotóház képzőművészek Egyesületének elnöke nyitotta meg Felician Pop igazgatónak adva át a szót, aki a két művészt és a jelenlévőket köszöntötte. A köszöntőbeszédeket követően újra Gergely Csaba vette át a szót és ismertette Kovács és Talpos életútját.

Kovács Emil Lajos művészeti tanulmányait a Szatmárnémeti művészeti Iskolában végezte. Három évig festészetet tanult, ezt követően a kirakatrendezői szakmát sajátította el, majd 1989-1992 között szobrászatot tanult. Egyre nagyobb vonzalmat érez a képzőművészet iránt, ezért 2011-ben elvégzi a Nagybányai Egyetem Képzőművészeti szakát. 1987-től a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének rendszeresen kiállító, aktív tagja, 2003-2009 között az Egyesület elnöke. 1995-től a Szatmárnémeti Északi Színház díszletkészítője.

Egyéni kiállításai látogathatók évente Szatmárnémetiben, Csengerben, Nyíregyházán, Kecskeméten és egyéb magyarországi és romániai városokban.

„Kovács Emil Lajos festészetét a színek, formák és a hangulat játékos vibrálása jellemzi. Ha nem ismernénk szülőhelyét, azt hihetnénk, hogy a nagybányai festőiskola egyik pregnáns leszármazottja. Kedvenc témáit feloszthatjuk a panorámák illetve a városi tájképek között, de gyakran időzik el a virágcsendéletek szemet és lelket melengető színeinek világában is. Szívesen és gyakran tér vissza kedvenc tájaihoz a Felsőbányai dombokhoz, hegyekhez, Felsőbánya szinte mitikus hangulatú épületeihez, utcáihoz. Kedvenc technikája a színek késel való felhordása a vászonra illetve farostra." - mondta el Gergely.

Főként az évszakok - a nyár, az ősz, a tél és a tavasz - hangulatát idéző alkotásait mutatja be ez alkalommal Talpos Erzsébet, akinek festészetét nagyfokú érzékenység, harmónia és kiegyensúlyozottság jellemzi. A művésznő főként a tájak szépségeit örökíti meg, de virágcsendéleteket és egyéb kompozíciókat is találunk alkotásai között. Talpos Erzsébet közgazdasági tanulmányai mellett a Szatmári Művészeti Iskolában tanul festészetet, majd 1985-től aktív tagja a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének. 2009-től a Nagybányai Északi Egyetem Képzőművészeti szakának hallgatója. Több kiállítására is sor került Szatmárnémetiben, Nagykárolyban, Tasnádon, Kányaházán, Erdődön, és Magyarországon is.

A kiállításmegnyitó hangulatát Varga Zsuzsanna és Hütter Dóra, a Művészeti Líceum és Iskola diákjai tették még hangulatosabbá egy-egy klasszikus zenedarabbal.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: