2014-04-02 14:13:26• hírek • Kocsis Zoltán

A Duna-stratégiáról tárgyalt Coica Ulmban

Ulm és Szatmár megye között jóval szorosabb a kulturális és történelmi kapcsolat, mint ahogy az első ránézésre tűnik, emlékeztetett Kaiser Stefan, a Német Demokrata Fórum képviselője. Három évszázaddal ezelőtt ugyanis Ulm környékéről telepítették be a svábokat a Rákóczi szabadságharca után elnéptelenedett Szatmárba, míg a kommunista rezsim alatt és után nagyon sok szatmári sváb telepedett le a sváb-bajor határon található városban és környékén.

Helmut M. Berner meghívására és a Német Demokrata Fórum, valamint a Kisiparosok Kamarájának közvetítésével többnapos németországi látogatáson vett részt Dorel Coica. Szatmárnémeti polgármestere találkozott többek között Ivo Gönnerrel, Ulm, valamint Markus Ewalddal, Weingarten polgármesterével. Tapasztalatairól szerdai sajtótájékoztatóján számolt be.

Ezen Coica elmondta, hogy Ulmban az egyik legfontosabb eseményként fontos tárgyalásokat folytattak a Duna-stratégiáról. Ezt követően Dan Stegereanra, az Apaserv igazgatójára hárult a kellemetlen feladat, hogy elmagyarázza a szatmári sajtó képviselőinek, mekkora jelentőségű volt ez a találkozó az olyan stratégiai pontok tekintetében, mint a vízminőség megőrzése, a zöld energia hasznosítása vagy a biodiverzitás fenntartása. Ez pedig olyan stratégiát igényel, amely a Duna egész vízgyűjtő területén prioritás.

A szatmári küldöttség Ulmban meglátogatta a város "ultramodern, még Németországban is ritkaságszámba menő" szennyvíztelepét. Ezzel kapcsolatban Leitner János hozzátette, a Szatmár megye ivóvíz- és csatornahálózatának infrastrukturális bővítése és rehabilitációja elnevezésű beruházást követően fontos, hogy a szatmári szakemberek is képben legyenek a szennyvíztisztítás következő generációs technológiájával, ezért az Apaserv egy szakembere egy hetes tapasztalatcserére utazik majd ki Ulmba.

Hasonló tapasztalatcserére utazhat majd Alexandra Basa főépítész Weingartenbe. "Nem túlzás azt állítani, ettől a kisvárostól tanul sok németországi város, akkor miért pont mi ne tanulhantnák?", indokolta meg költői kérdéssel a döntést Coica. A mindössze 22.000 lakosú kisvárosban a szatmári küldött meglátogatott egy öregek otthonát, valamint egy óvodát. "Az itt látottakból sokat tanulhatunk például a mezőfényi vagy a mezőpetri öregek otthonának működtetése kapcsán", jelentette ki Hölczli József, a Kisiparosok Kamarájának elnöke.

Coicát ezzel szemben egy "modellértékű" óvoda fogta meg inkább, ahol 50 fogyatékkal élő, valamint 40 egészséges gyerek tanul és játszik együtt. "A berendezés, a felszereltség egyaránt példaértékű volt, ezért hasonló óvodát Szatmárnémetiben is ki szeretnénk alakítani", mondta Coica.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: