2013-11-30 12:13:11• hírek • Szatmár.ro

Újabb képzőművészeti kiállítás

Négy szatmárnémeti és egy nagybányai alkotó művei láthatók a Polgármesteri Hivatal galériájában.

Nemrég nyílt meg és február 5-ig tart nyitva a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesülete által szervezett kiállítás, amelyen öt alkotó mutatba be az elmúlt időszak termését. A nagybányai Deák János vízfestményeket, a szatmári művészek közül pedig Dan Gheorghe olajfestményeket, Keresztesi Monica grafikákat és olajfestményeket, Koter László fafaragásokat, Tillinger István pedig grafikákat tár a közönség elé.

Deák János elsősorban tájképfestőnek vallja magát. Mégsem a konvencionális természetszemlélet jegyében ábrázol, hanem az urbánus tájra, ennek állapotszerűségére, belső mozdulatlanságának megragadására összpontosít. Képeinek kedvelt színhelye szülővárosa, Nagybánya, az egykori ódon kis bányaváros, valamint a közelében fekvő Felsőbánya, Fernezely és Kapnikbánya. Művészetének ereje a vizualitásban rejlik.

George Dan az Ilfov megyei Corbeancan született 1957-ben és a Szatmárnémeti Művészeti Iskolában végzett Ion Popdan művész-tanár osztályában. 1981-től részt vesz kiállításokon és alkotótáborokban. Első kiállítása a Szatmári Történelmi Múzeumban nyílik, majd 1989-ben az Északi Színházban is megcsodálhatják munkáit a művészetkedvelők. 1994-ben elkészíti a szatmárudvari, 1997-ben pedig muzsdalyi ortodox templom freskóját. 2003-ban fára készített ikonokat állít ki a Szatmárnémeti egyik bankjában. Művei a világ minden részén megtalálhatók magángyűjteményekben, úgy mint Franciaország, Németország, Kanada, Hollandia és az Egyesült Államok.

Keresztesi Monica a művészetben autodidaktának vallja magát, aki az emberi lélek rezdüléseit, emberi emóciókat, a pillanatot szeretné megragadni grafikáiban, „a szem a lélek tükre" felkiáltással nagy hangsúlyt fektet annak ábrázolására. Vonalai, árnyalatai finomak, grafikái „szürke festmények"

Kóter László szobrai a világ minden részén - Németország, Magyarország, Izrael, Ausztria, Egyesült Államok megtalálhatók és öregbítik a szatmári tájak művészetének hírét. Munkáit a figurális, realisztikus ábrázolások jellemzik. Az emberi alakok azonban nem válnak idealizálttá, néha groteszkek, az élet megfáradt szolgálóit örökítik meg.

Tillinger István a Szatmári Művészeti Iskola diákja volt; szintén Ioan Popdan művész irányítása alatt sajátította el a festőművészet alapismereteit. 1977-ben a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének alapítótagjai között szerepel, és 2009 óta annak alelnöke. Alkotásai megtalálhatók hazai, magyarországi, olaszországi, németországi, kanadai és spanyolországi magángyűjteményekben. Tillinger csendéleteivel, főleg utcaképeivel színesíti a szatmári művészek alkotásainak palettáját.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: