2015-06-10 18:56:29• hírek • MTI

Újabb kedvező ítélet egy érdek-összefonódási perben

Első fokon Klaus Iohannis román államelnöknek adott igazat a gyulafehérvári táblabíróság abban a perben, amelyben a román vagyonellenőrző és összeférhetetlenségeket vizsgáló állami intézmény (ANI) érdek-összefonódással gyanúsította meg.

Iohannis még Nagyszeben polgármestere volt, amikor egy európai uniós projekt keretében aláírt egy szerződést azzal a Honterus nyomdával, amely az általa vezetett romániai német kisebbségi szervezet tulajdonában van.
A táblabíróság érvénytelenítette az ANI felügyelőinek az érdek-összefonódás megállapításáról szóló jelentését, de a döntés megfellebbezhető. Januárban a legfelső bíróság hozott jogerősen kedvező ítéletet Iohannis számára egy másik összeférhetetlenségi perben, amely szintén a polgármesteri tevékenységére vonatkozott. Akkor azzal gyanúsították, hogy elöljáróként két, önkormányzati tulajdonban lévő vállalat igazgatótanácsának is tagja volt.

A mostani érdek-összefonódási ügyet tavaly megvizsgálta már a legfőbb ügyészség, amely akkor lezárta az ügyet. Megállapította, hogy Iohannis csak tiszteletbeli elnöke volt a német kisebbségi szervezetnek, nem állt vele szerződéses viszonyban, és a szerződés nyomán keletkezett hasznon a nyomdáé volt, nem az övé. A legfőbb ügyészség vizsgálódása erejéig a gyulafehérvári táblabíróságon felfüggesztették a tárgyalást, májusban folytatódott, ezért született most ítélet.

Romániában az összeférhetetlenségi és érdek-összefonódási ügyekben vétkesnek talált tisztségviselőket általában eltiltják egy időszakra köztisztségek viselésétől. A Iohannist felmentő januári jogerős ítéletnek a jelentősége az volt, hogy egy alkotmányértelmezési vitától mentette meg Romániát, ugyanis nem világos, hogy elítélése esetén folytathatja-e államfői mandátumát az elnöknek kijáró mentelmi jogra és sérthetetlenségre hivatkozva.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: