2010-10-09 13:38:56• hírek • MTI

Újabb katasztrófával fenyeget a vörösiszap

Hétre emelkedett a katasztrófa áldozatainak száma, Kolontárt kitelepítették.

Újabb katasztrófa fenyegeti Kolontár és Devecser településeket, mivel a Magyar Alumínium Zrt. területén lévő vörösiszap tároló X. kazettájának északi gátja tovább rongálódott, ezért megnőtt a kockázata annak, hogy a tározóban lévő vörösiszap és lúgos víz elegye a szabadba jut. Ennek következtében szombat reggel a hatóságok elrendelték Kolontár kitelepítését, míg Devecser lakossága teljes készenlétben áll.

A térségben tartózkodik Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató.

Közben két holttestet találtak Devecser közelében péntek délután, ezzel hétre emelkedett a hétfői természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma, de még egy embert keresnek az eltűntek közül. A TV2 péntek esti híradója szerint egy idős férfi és egy idős nő holttestét találták meg, mindketten kolontáriak.


Egy millió köbméter zagyva öntött el negyven négyzetkilométernyi terültet a hétfői gátszakadás után
Egy millió köbméter zagyva öntött el negyven négyzetkilométernyi terültet a hétfői gátszakadás után


Kolontár szombat délutánra teljesen elnéptelenedett, az utcákon most csak katonákat, rendőröket és mentősöket, valamint tűzoltókat lehet látni, és autóbuszokat, amelyek arra várnak, hogy az esetleg még itt maradt embereket Ajkára szállítsák.

A televízióstábok elhagyták a falut, csak néhány külföldi társaság műholdas autójának elszállításáról intézkednek még a rendőrök.

Minden üzlet bezárt, az emberek némán és csendben vették tudomásul, hogy saját biztonságuk érdekében el kell hagyniuk az otthonukat. Az MTI helyszínen lévő tudósítójának azt mondták, "ennél már csak jobb lehet, hiszen odavan mindenünk".

A faluba érkeznek a munkagépek, hogy elkezdjék a gát építését, a szakemberek már jelölik az építési területet.
A térség fölött órák óta katonai helikopter köröz, és figyelemmel kíséri a kiürítés folyamatát, valamint a Kolontártól néhány kilométer távolságra lévő zagytározót.

Devecser minden bevezető útját lezárta a rendőrség, csak a mentési munkálatokban részt vevő járművek és a buszok hajthatnak be a városba.

Az MTI tudósítójának sikerült bejutni Devecserbe: jellemző kép, hogy a város lakói csoportokba verődve beszélgetnek az utcákon. Mindenütt fehér ruhás munkásokat látni, és minden utca minden kereszteződésében rendőrök és polgárőrök posztolnak.


A vörösiszap három települést, Kolontárt, Dececsert és Somlóvásárhelyet öntött el
A vörösiszap három települést, Kolontárt, Dececsert és Somlóvásárhelyet öntött el


Horváth Ottó helyi lakos elmondása szerint reggel hangszórós autóból tájékoztatták a lakosságot, hogy Kolontár lakosságát kitelepítik, s esetleg erre kell készülniük a devecserieknek is. Az utcán beszélgető emberek szerint itt veszélyes lesz élni, mint fogalmaztak: ezt a "vörös szörnyűséget" soha nem lehet maradéktalanul eltüntetni. A 31 éves Horváth Ottó ennek ellenére azt mondja, ő marad a családjával Devecseren, nem költözik el.

Devecser utcáin több helyütt is figyelmeztető táblák jelzik: "a vörös iszap a bőrre kerülve égési sérüléseket okoz, azonnal le kell mosni".

A devecseriek reménykednek, hogy nem jön már újabb áradat. Horváth Ottó látta a hétfői iszapömlést, amely "egyszerűen borzalmas volt", mint mondta: a belvárostól 100-150 méternyire zúdult el a méteres iszapfolyam és vitt, sodort magával mindent: tyúkokat, kutyákat, disznókat, ajtókat, ablakokat és rengeteg hasábfát. Elmondása szerint unokatestvére menteni akarta az új házából az értékeit, s derékig megégett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: