2014-08-19 15:47:55• hírek • MTI

Újabb jelölt a jobboldalon

Elena Udreát, jelenlegi vezetőjét indítja az államfőválasztáson a Traian Basescu leköszönő elnök védnökségével létrehozott Népi Mozgalom Párt (PMP) - döntött kedden a PMP országos tanácsa.

Udrea politikai karrierje szorosan kötődik Basescuéhoz: az elnök miatta fordított hátat tavaly annak a Demokrata Liberális Pártnak (PDL), amelynek éléről 2004-ben államfővé választották. A PDL a 2012 decemberi választási kudarc után nem volt hajlandó a Basescu által javasolt Udreát megválasztani elnökévé. Emiatt az államfő bizalmasai megalapították a PMP-t, és Udreát választották az új párt élére.

Bár felmérések tíz százalék feletti eredményt jósoltak számára, a PMP a voksok alig hat százalékát szerezte meg a májusi európai parlamenti (EP-) választáson, ami lényegesen kisebb Basescu húsz százalék körüli népszerűségénél.
Az év elején bejegyzett jobboldali politikai erő júniusi kongresszusán még Cristian Diaconescu volt külügyminisztert jelölte a posztra, akitől azonban az utóbbi héten "ismertségének hiányára" hivatkozva megvonta a bizalmat. Diaconescu kilépett a pártból és közölte, hogy függetlenként indul a novemberi elnökválasztáson.

A PMP régi és új államfőjelöltje is Basescu politikai örökségének továbbvivőjeként kéri a választók bizalmát. Rajtuk kívül további három jelölt pályázik a jobboldali voksokra. Közöttük van Monica Macovei néppárti EP-képviselő, volt igazságügyi miniszter, a romániai korrupcióellenes harc elindítója. Basescu egyelőre nem nyilatkozott arról, kit támogat.
A kormányzó Szociáldemokrata Párt Victor Ponta miniszterelnököt indítja a novemberi elnökválasztáson. Felmérések szerint neki van a legnagyobb esélye arra, hogy Románia következő elnöke legyen.

Jobboldali jelöltként tartják számon Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnököt, volt liberális kormányfőt is, ám ő valójában Victor Ponta szövetségese, akinek indítását az elemzők a jobboldal felaprózásának szándékával magyarázzák.
A közvélemény-kutatások szerint az öt jobboldali induló közül jelenleg Klaus Johannis, a két legnagyobb ellenzéki párt összefogásával létrehozott Keresztény-liberális Szövetség államfőjelöltje a legnépszerűbb, így várhatóan ő lehet Victor Ponta kihívója az elnökválasztás második fordulójában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: