2011-05-30 15:46:24• hírek • Kocsis Zoltán

Mentse-e meg a város a Popular mozit?

A múlt heti városi tanácsülés 25. pontja volt Ilyés Gyula polgármester azon javaslata, mely szerint megfontolandó, Szatmárnémeti városának célszerű lenne-e megvásárolnia a Stefan cel Mare (régi Kazinczy) utca 18 szám alatt található ingatlant. Ismertebb nevén a(z egykori) Popular mozit.

„Az épület városunk egyik műemléképülete, a belterét illetően pedig a Pannónia-szálló után talán a legszebb egész Szatmárnémetiben", érvelt a polgármester, aki elmondta: az ingatlan tulajdonosának nincs megfelelő anyagi háttere a renováláshoz, a karbantartáshoz. A város ugyanakkor remekül ki tudná használni az épületet kulturális célokra.

Pop Maria, az épületet birtokló Urania 2005 Szövetség elnöke a Szatmár.ro megkeresésére megerősítette, hogy hajlandóak eladni az ingatlant. „Mi ajánlottuk fel eladásra az épületet, ugyanis sajnos nem tudjuk kihasználni, ráadásul állaga egyre romlik és rekonstruálására nekünk nincs pénzünk", mondta. Az Urania 2005 Szövetségnek az interneten megtalálható gazdasági mérlegkimutatása szerint 2009-ben (ennél frissebb adatokat nem találni) 8.778, egy évvel korábban pedig 19.456 lej volt az éves nyeresége.

Hogy az épület felújítása mennyibe kerülne, arról Pop Maria ugyanúgy nem nyilatkozott, mint ahogy arról sem, hogy mennyit kérnek érte. „Műemléképület révén speciális engedélyek egész sorára és speciális szakemberekre van szükség, mindez pedig növeli a renoválás költségeit", mondta az elnök asszony.

Tőle ugyanakkor megtudtuk, hogy az épület alapterülete 2900 négyzetméter, ebből 2100 a hasznosítható felület. Egy alagsor, egy földszint és két fél emelet alkotja. Azért fél emelet, magyarázta, mert az egykori moziterem magában foglalja az első és a második emeletet is.

Az ingatlan egyes részeit jelenleg kereskedelmi tevékenységet folytató bérlők használják: néhány üzlet mellett egy internetkávézó - utóbbi segítségével jutottunk el a tulajdonoshoz. Az ingatlan túlnyomó része azonban teljesen kihasználatlan - „lassan egy évtizede", mondja Pop Maria. Ennek következtében le is van zárva - ráccsal és lakatokkal. Ottjártunkkor üvöltő riasztó és kifizetetlen villanyszámlák kupaca jelezte: itt bizony nem nagyon van élet.


Stefan cel Mare 18 szám - itt nincs nagy élet
Stefan cel Mare 18 szám - itt nincs nagy élet


Száz évvel ezelőtt, a homlokzat tanúsága szerint 1911-ben, amikor az épületet felépítették, ez nem így volt: az Iparosok Kamarája könyvtárat, játék- és biliárdtermet, előadótermet létesített benne - ez utóbbiból lett később a mozi. Az épület eklektikus stílusú, azaz klasszicista és szecessziós elemek ötvözete található meg benne és Tóásó Pál budapesti építész tervei alapján készült, mondta megkeresésünkre Muhi Sándor helytörténész. „Az egykori mozit gyönyörű kazettás plafon fedi, az épületben pedig Bartók Béla és George Enescu is koncertezett, nagyon nagy kár tehát, hogy ilyen állapotba került", mondta a tanár úr.

Az épület sorsa tehát jelenleg a városi tanács tagjainak a kezében van. Ilyés Gyula szerint két opció létezhet, amennyiben megveszi a város az épületet: rehabilitálja és eladja vagy rehabilitálja és kulturális központtá alakítja. A harmadik opció jelen pillanatban az enyészet.

Az egykori Popular mozi épülete
Az egykori Popular mozi épülete


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: