2012-05-03 16:16:02• hírek • Kocsis Zoltán

Újabb jelentős lépés az Iparosotthon megmentése felé

Egy újabb jelentős lépés lett megtéve Szatmárnémeti egyik emblematikus épületének, a Kazinczy (Stefan cel Mare) utca 18 szám alatt található Iparosotthon megmentése felé: a budapesti központ megfelelőnek ítélte polgármesteri hivatal és nyíregyházi partnerének pályázatát - számolt be csütörtökön a Szatmár.ro portálnak Ilyés Gyula.

Valamennyi magyar-román határon átnyúló közös európai uniós pályázatot a Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit kft. hivatott elbírálni. A VÁTI mozaikszóval illetett intézmény pedig a minap értesítette a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalt, hogy a leadott pályázat megfelel a keretfeltételeknek.

„Ez a kiértékelés első lépcsője. Ekkor azt nézik meg, hogy a pályázat célja tényleg egybeesik a kiírás követelményeivel", magyarázta a polgármester. A második lépés a pénzügyi, technikai vizsgálat. Erre várhatóan ősz elején kerülhet sor. Fura módon Szatmárnémeti hasznot húzhat abból, hogy a 2007-2013-as költségvetési időszak utolsó pályázati kiírása zajlik. „Sietnek, mert ha a megnyert pályázatok után marad még valami pénz, akkor kiírhatnak egy utolsó utáni pályázati lehetőséget", magyarázta Ilyés.

Amint arról már korábban beszámoltunk, az 1911-ben felavatott épület évek óta kihasználatlanul áll, ezért állaga alaposan megromlott. Ilyés Gyula komoly erőfeszítéseket tett ennek megmentéséért, ám a városi tanács előbb tavaly tavasszal nem tartotta célszerűnek megvásárolni az ingatlant. Ezt követően merült fel az uniós pályázat lehetősége, amelyhez sikerült egy nyíregyházi partnert is találni. A január 26-i maratoni tanácsülés után azonban a PSD frakció, élén az önmagát a város megmentőjeként feltüntető Dorel Coicával, egy mondvacsinált indokkal nem szavazta meg a tervezetet.

Egy héttel később végül sikerült átvinni a tanácson a tervezetet, így a város 13 évre, havi kétezer euró fejében, bérbe veszi az ingatlant az Uránia 2005 Szövetségtől. Ilyen feltételek közepette a polgármesteri hivatal megpályázhatta azt a gazdasági központ létrehozását, amelynek érdekében az Unió támogatja az épület felújítását is.

Ehhez került most közelebb Szatmárnémeti városa - na meg ahhoz, hogy az Európai Unió újabb egy millió euróval járuljon hozzá a városkép kialakításához.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: